Aperol Spritz – pomarańcza

Bolonia… z tym może się kojarzyć wspaniały smak koktajlu, które chętnie serwowany jest gościom. Aperol Spritz bo właśnie tak został nazwany ten wyśmienity trunek jest doceniany na całym świcie. Wyśmienicie smakuje, orzeźwia i świetnie wygląda. Kombinacja tego koktajlu alkoholowego w zasadzie nie jest niczym trudnym do przygotowania. Swobodnie można w domu przyrządzić dla swoich gości taki trunek alkoholowy pokazując tym samym swoje obeznanie w świecie koktajli i kunszt przygotowania. Niezbędnym składnikiem tego włoskiego drinku jest aperol. Jeśli ktoś nie orientuje się czym jest ten włoski alkohol, to jest to aperitif o 11% zawartości alkoholu. Trunek ten ma charakterystyczny jasnoczerwony kolor. Przygotowywany jest z gorczycy, rabarbaru, gorzkiej pomarańczy z dodatkiem wyciągu z ziół. Był to popularny alkohol w roku 1919 sprzedawany przez Giuseppe Barbieri. Dziś ten alkohol produkowany jest przez firmę Campari Group. Następnym składnikiem aperol spritz jest prosecco. Jest to tradycyjne włoskie wino, najczęściej wytrawne lub półwytrawne – używa się go najczęściej w postaci musującej. Najlepiej aby wszelkie składniki aperol spritz były dobrze schłodzone. Drink ten najbardziej pasuje właśnie w wydaniu bardzo dobrze schłodzonym. Kolejnym niezastąpionym składnikiem tego koktajlu jest woda sodowa, dobrze, aby ona też była nieco schłodzona. Zamiast wody z sodą można użyć zwyczajnej wody gazowej. Drink efektownie wygląda również z połową plasterka pomarańczy, jest to jego charakterystyczny wyznacznik. Oczywiście w szklance, w której podawany będzie trunek powinny też znaleźć się kostki lodu. Niektórzy dodatkowo nadziewają świeżą oliwkę na wykałaczkę i tym elementem dekoracyjnym zdobią szklankę z drinkiem. W dobrych restauracjach i pubach, w których serwowane są drinki różnego typu znaleźć można i aperol spritz – trunek jest dość popularny i lubiany, ze względu na niską zawartość alkoholu. Świetnie wygląda przyrządzany w domu, tym bardziej jeśli można zaskoczyć swoich gości taką znajomością i oryginalnością. Do przygotowania tego typu koktajlu można wykorzystać kilka rodzajów prosecco. Do wyboru mamy prosecco wytrawne, półwytrawne, musujące, perliste lub też stołowe – pozbawione zawartości dwutlenku węgla. Do produkcji tego włoskiego wina używany jest specjalny gatunek winogron glera. Niektórzy nie są zwolennikami tego typu wina, tym bardziej w wersji bąbelkowej. Sam drink aperol spritz jest jednak powszechnie lubiany. Dodatek pomarańczy dopełnia smak tego koktajlu. Świetnie pasuje w upalne dni, kiedy słońce doskwiera. Lubiany jest zarówno przez kobiety jak i mężczyzn, którzy chcą poznać czegoś nowego. Warto dopowiedzieć, iż drink ten można również serwować w kieliszkach do wina. Białe wino prosecco tak samo można byłoby podać w tych samych kieliszkach. Jak w większości przypadków koktajli tego typu wyróżnić można kilka wersji. Jeśli ktoś nie posiada włoskiego wina musującego swobodnie może z niego zrezygnować przygotowując aperol spritz. Możliwe jest także dodanie zamiast wina na przykład soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.

You might also like

Dodaj komentarz