Dania regionu Północno-Zachodnich Włoch

Z pewnością włoska kuchnię należy zaliczać do jedną z najzdrowszych. W zależności od regionu można wyróżniać specyficzne potrawy. Każdy turysta, który odwiedzi Północno-Zachodnią Italię powinien spróbować najpopularniejszych dań w tym regionie. Wpływ na nie ma z pewnością Szwajcaria, Francja a najbardziej można to zauważyć w mieście Lombardii. W przeważającej ilości tego regionu może występować najczęściej ryż a także polenta. Składniki dań z tego miejsca to na pewno – szafran, czosnek, bazylia, wino a także czosnek.

Piemont to po włosku PIemonte. W regionie włoskich duży wpływ na kuchnię ma Francja. Tutaj naprawdę wykwintnym rarytasem są białe trufle, które zostały utworzone na tej glebie. W Piemocie bardzo często spożywa się spore ilości dzikiego ptactwa np. bażanta faszerowanego białymi truflami. Jednak ze specjalność Plemontu należy określać Bagna caada. Czym on jest? To przede wszystkim sos na bazie anchois, czosnku a także trufli, które jest podawany wraz z liczbą warzyw. Jeśli chodzi o potrawę Brasato al Barolo to właśnie ona jest daniem z duszonej wołowiny marynowanej, która znajduję się w czerwonym winie ,,Barolo”.

Lombardia umiejscowiona jest także w północno zachodnich Włoszech. Na pewno należy do najbogatszego regionu Italii. Oprócz tego, że to miejsce słynie z niesłychanie wykwintnej kuchni to także można tutaj odnaleźć ważne historyczne miejsca. To właśnie w Mediolanie odnaleźć można bardzo popularne fabryki, które produkują włoskie sery np. Bel Paese, Taleggio czy Gorgnonzolę. Jeśli chodzi o charakterystyczną potrawę tego miejsca to z pewnością warto wymienić Cotoletta alla Milanese w wolnym tłumaczeniu to kotlet po mediolańsku. Jeśli chodzi o gicz cielęcą w winie oraz pomidorach to istotnym jest Polenta taragna lub Osso buco. Bardzo często w tym regionie podają Włosi następujące wina: Quadrio, Lugana, San Colombano, Nino Negri lub Inferno.

Jeśli chodzi o zachodnie Włochy to w miejscu Liguria można odnaleźć bardzo dużą liczbę bardzo dobrego jedzenia. Z pewnością w dużych ilościach można tutaj spożywać świeże serwowane ryby, które bardzo chętnie są proponowane wszystkim turystom. Danie, które wyróżnia to miejsce to pierożki z nadzianym szpinakiem – włoska nazwa brzmi Pansoti . Bardzo często są polane sosem orzechowym, serowym lub czosnkowym. Danie, które często podaję się w Genui to na pewno Trenette al. Pesto – skład to przede wszystkim makaron, orzeszki piniowe a także parmezan. Wino, które się tutaj najczęściej piję to oczywiście Rossese.

W tym regionie jak i również w innych włoskich najczęściej posiłek złożony jest z trzech do sześciu potraw. Jeśli chodzi o pierwsze danie to Włosi najczęściej serwują – risotto, polenta, gnocchi lub zupa. W porównaniu do naszego kraju przedstawia się to zdecydowanie inaczej i jak każdy kraj ma swoje specjały. Jeśli chodzi o drugie danie albo jak to Włosi ,,Bambino” nazywają główna potrawa na ruszt wchodzi piatto di mezzo lub secondo piatto – jego zasięg bardzo często obejmuję – mięso, drób, dziczyznę, omlet a także owoce morza. Do dania głównego Włosi z chęcią podają także contorno – dodatki to ryż, sałatka a także warzywa.

Danie numer trzy to najczęściej sery(formaggio), świeże owoce, deser a na samym końcu brandy, grappa lub likiery. Bez względu na region Italii Włosi bardzo chętnie lubią jeść makarony, pizze. Jedną z ich ulubionych przekąsek są z pewnością owoce morza oraz lody włoskie. Do picia bardzo chętnie wybierają wino – wszystko jest to uzależnione od tego w jakim regionie się znajduje.

You might also like

Dodaj komentarz