Focaccia

Wiele mówi się obecnie o tym, jak istotne jest regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia. Oczywiście najważniejszym z nich jest śniadanie. Pełni ono zadanie dostarczenia nam paliwa, które powinno wystarczyć do sprawnego funkcjonowania aż do godzin popołudniowych. Ważne jest więc, aby było ono pożywne i składało się z pełnowartościowych składników. Wielu z nas zapomina często o zjedzeniu śniadania przed wyjściem do pracy. Najczęściej spożywamy coś w biegu, bez zastanowienia lub pierwszy posiłek jemy dopiero w pracy przy biurku. Jest to bardzo negatywny nawyk, z którym powinno się walczyć. Warto jest wpajać swoim dzieciom konieczność spożywania śniadania zawsze przed wyjściem z domu. Jeżeli zaś nie mamy do tego warunków, ze względu na godziny pracy, zadbajmy chociaż o to, aby przynajmniej weekendowe śniadanie zjedzone było przy stole i we wspólnym gronie. Wspaniały przykład dają nam do tego Włosi, którzy uwielbiają celebrować swoje posiłki.

Warto pomyśleć o tym, aby podchwycić od nich pomysł na szybkie i pyszne domowe śniadania. Przykładem może być na przykład focaccia. Jest ona bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a sprawia wiele radości. Można zajadać się nią jeszcze na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, lub odczekać i jeść ją na zimno.

Focaccia to nic innego, jak po prostu cienkie ciasto drożdżowe. Najlepiej jest je zapiekać z odrobiną dobrej jakości oliwy z oliwek, pokrojonych czarnych oliwek i kawałkami gałązek rozmarynu oraz tymianku. Chodzi o to, aby nasza focaccia była aromatyczna i pachniała domowym pieczywem. Osoby, które potrafią robić domową pizzę doskonale powinny dać sobie radę również z focaccia. Nie powinna być ona jednak aż tak wyrośnięta i puszysta jak ciasto na pizzę lub białą bułkę.

Włosi, kiedy jadają focaccia, najchętniej maczają ją jedynie w wysokiej jakości oliwie z oliwek. Nie potrzebuje ona bowiem żadnych dodatkowych składników. Sama w sobie jest pyszna i naprawdę nadaje się na śniadanie. Focaccia jest podawana we Włoszech we wszystkich śniadaniowniach i kawiarniach oraz restauracjach.

Innym pomysłem na włoskie śniadanie dla całej rodziny jest zawijana kanapka Stromboli. Przypomina ona nieco zwinięte wraz z dodatkami ciasto od pizzy. Można posmarować je w środku sosem pomidorowym i włożyć tam różne mięsa i wędliny, żółte sery i warzywa. Troszkę jak tortilla, ale o wiele smaczniejsza. Warto jednak pamiętać, że Włosi nie wyobrażają sobie prawdziwego śniadania bez słodkich dodatków. Na ich stołach zawsze można znaleźć dobrej jakości miód i powidła lub konfitury. Nie mogą się oni obejść bez słodkich bułeczek i rogalików. Koniecznie do tego powinna zostać podana dobra i mocna kawa.

Pamiętajmy oczywiście o tym, że takie miłe śniadanie we wspólnym gronie można również z powodzeniem przygotować w polskim stylu i z naszych produktów. Najważniejsze jest to, aby razem spędzić miło czas, mieć chwilę na rozmowę i poczytanie porannej prasy i przede wszystkim zjeść coś smacznego, co dostarczy nam sił i energii na cały nadchodzący dzień.

You might also like

Dodaj komentarz