gnocchi-691812_1280

Gnocchi

gnocchi-691812_1280Włoska kuchnia należy do tych najpopularniejszych na świecie. Świadczy o tym chociażby fakt, że nie ma kraju na ziemi w którym nie serwowano by włoskiego jedzenia, jak np. pizza czy spaghetti. Tajemnica kuchni włoskiej leży zdecydowanie w prostocie składników oraz niesamowitej umiejętności ich łączenia przez włoskich kucharzy i amatorów. Do potraw o doskonałym smaku, której nie można nie spróbować będąc we Włoszech należą gnocchi, regionalne włoskie kluski, wyglądem przypominające nasze polskie kopytka.

Składniki gnocchi

Jak już wspomnieliśmy, włosi podczas gotowania kierują się przede wszystkim prostotą. Skomplikowane kombinacje nie są dla nich. Uwielbiają delektować się smakiem szybkiego, nieskomplikowanego dania. Takie są właśnie gnocchi. Chociaż wersji tego dania jest tak wiele, jak regionów Włoch, pod każdym względem są doskonałe. Niektórzy do ich sporządzenia używają ziemniaków, inni sera czy mąki gryczanej. Zdarzają się i tacy smakosze, dla których bazą do gnocchi jest warzywne puree.

Bez dodatków ani rusz

Gnocchi same w sobie są dodatkiem do dania, jednak mogą też stanowić jego główną część. Podaje się je wówczas z różnymi sosami, na przykład tradycyjnym włoskim sosem pomidorowym. Niektórzy wykorzystują do nich również pesto z bazylii lub suszonych pomidorów, a także sos grzybowy czy śmietanowy. Wszystko zależy od gustu i smaków gotującego, a wariacji na ten temat może być naprawdę cała masa.

Zielona wersja klusek

Gnocchi coraz częściej przybierają nowe wersje. W Toskanii na przykład bardzo często podaje się ich zieloną odmianę, która powstaje na basie sera ricotty oraz szpinaku. Tamtejsi mieszkańcy nadali również potrawie osobną nazwę – strozzapreti. Jak widać nie ma więc ściśle ustalonej wersji jak powinno się przygotowywać gnocchi. Ważny jest doskonały smak.

Kształt gnocchi

Gnocchi wyglądają jak polskie kopytka lub pierogi leniwe. Gdy powstanie już ciasto do ich przygotowania, należy uformować długi, cienki wałek, by następnie pokroić go na skośne kawałeczki o mniej więcej trzech centymetrach szerokości. Tak przygotowane wrzucamy do wody by je ugotować i podać z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.

Włoskie potrawy są jedyne w swoim rodzaju. Wyjątkowość składników oraz dobór walorów smakowych sprawia, że nie ma na świecie osoby, której ta kuchnia nie przypadłaby do gustu. To także ma wpływ na wygląd Włochów, dla których kanonem piękna nie jest wychudzona kobieta i bardzo szczupły mężczyzna, a właśnie ludzie z krągłościami, którzy lubią tradycyjną, włoską kuchnię. Podczas podróży do Włoch należy skupić się na poznawaniu nie tylko okolicy i zwiedzaniu zabytków, ale również na spotykaniu nowych dań, połączeń smaków i wyjątkowych dodatków, które w swojej prostocie potrafią zachwycić każdego! Jeśli wciąż nie jesteśmy przekonani, pozostaje nam tylko bookować bilet do Rzymu i rozpocząć naszą przygodę z włoskimi restauracjami, a te najmniejsze, ukryte gdzieś w zaułkach tajemniczych uliczek kryją największe skarby włoskiej kuchni. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

You might also like

Dodaj komentarz