Grissini

Wszyscy wiemy, jak bardzo ważne są śniadania. Jest to najważniejszy dla naszego organizmu posiłek w ciągu całego dnia. Powinno nam ono dostarczyć niezbędnych kalorii i sił do funkcjonowania przez cały nadchodzący dzień. Śniadanie powinno być więc pełnowartościowe i pożywne. Dobrze by było, gdybyśmy spożywali je na spokojnie, bez pośpiechu. Wtedy nie spotkają nas problemy ze strony układu pokarmowego. Często w ciągu tygodnia pracy nie mamy niestety czasu na to, aby celebrować nasz początek dnia i śniadanie. Wiele osób wybiega z domu w pośpiechu i nie zjada niczego, lub też zalewa zimnym mlekiem słodkie płatki. Warto przynajmniej w ciągu weekendu, kiedy mamy więcej wolnego czasu, zdecydować się na przygotowanie rodzinnego posiłku.

Warto zdecydować się na śniadanie w stylu włoskim. Każdy może wtedy swobodnie decydować o tym, na co ma ochotę i częstować się ze wspólnego stołu. Wspaniałą włoską przekąską, która dodaje się zarówno jako dodatek do śniadania, jak i kolacji są paluszki grissini. Przygotowuje się je ze słonego ciasta i można traktować je jako bazę do różnych dodatków, lub spożywać je samodzielnie. Paluszki grissini można obecnie w Polsce z powodzeniem zakupić w każdym większym sklepie spożywczym i dyskoncie. Kosztują zaledwie kilka złotych, ale są po prostu przepyszne. Świetnie pasują one jako słona przekąska do wina lub piwa na wieczór, ale także posmarowane prawdziwym świeżym masłem i na przykład zawinięte w plasterek szynki parmeńskiej. Jest to bardzo oryginalny sposób na włoską kanapkę.

Paluszki włoskie grisiini można zakupić tradycyjne, solone, lub na przykład o smaku rozmarynu z oliwą z oliwek, czy też czosnku niedźwiedziego. Wszystko zależy od naszych preferencji i od tego, z czym zamierzamy je łączyć. Takie paluszki grissini są wspaniałym sposobem na zachęcenie dzieci do spożywania śniadania. Najmłodsi mogą je zanurzać na przykład w miodzie lub pysznych domowych powidłach śliwkowych. Smakują naprawdę ze wszystkim. Włosi paluszki grissini często podają ze swoimi pastami, na przykład z oliwek, czy też z awokado. Można również podawać je jako dodatek do niektórych zup, w szczególności warzywnych kremów.

Oczywiście, przy prawdziwym śniadaniu w stylu włoskim, nie powinno zabraknąć również innych dodatków. Włosi bardzo lubią swoje pszenne bułeczki, które w odróżnieniu od naszego pieczywa, wcale nie są słone. Wynika to z tego, że podaje się do nich słone pasty i sosy, na przykład z suszonych pomidorów lub z oliwek. Poza tym, uwielbiają oni świeże pomidory, wędliny i sery. Najczęściej można u nich spotkać sery dojrzewające, an przykład kozie albo owcze. Poza tym, uwielbiają oni śniadania na słodko. Najczęściej zjadają więc słodką bułeczkę lub rogala i popijają do tego bardzo mocną, małą kawę espresso. Jest to najczęstszy widok na włoskich ulicach, ponieważ niezwykle często spożywają oni ten pierwszy posiłek właśnie w kawiarniach lub restauracjach. Bardzo często zamawiają wtedy również wspomniane wcześniej paluszki grissini i koniecznie codzienną prasę.

You might also like

Dodaj komentarz