soup-179725_1280

Minestrone

Polacy coraz częściej czerpią z dobrodziejstw włoskiej kuchni. Kopiujemy włoskie dania, ponieważ są one bardzo smaczne i jednocześnie dość szybkie i łatwe w wykonaniu. Włosi są do nas bardzo zbliżeni kulturowo, również cenią sobie wartości rodzinne i wspólne spędzanie czasu. Coraz częściej nasza kolacja wygląda dokładnie tak jak we włoskim domu, gdzie je się powoli i długo, rozmawiając przy tym i popijając wino.

Jedną z potraw, które my Polacy często gotujemy i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest to danie włoskie, jest zupa minestrone. Jest to nasza zupa jarzynowa, która składa się głównie z produktów sezonowych. Kiedyś we Włoszech minestrone była zupą dla biedaków, ponieważ składała się ona dokładnie z tego, co było w domu. Prawdziwa minstrone to wywar jedynie z warzyw, nie ma więc kosztów związanych z kupnem mięsa. Jest to zupa bardzo szybka, ponieważ warzywa nie powinny być rozgotowane, a wręcz przyjemnie chrupać pod zębami.

Zupę minestrone przygotowuje się z warzyw sezonowych, czyli takich które aktualnie rosną na polu. Najczęściej w jej skład wchodzi cukinia, marchew, fasolka szparagowa, ziemniaki, czasami pomidory, czy bakłażany. Niekiedy dodaje się do niej również zielony groszek, lub świeże listki szpinaku. Wszystko tak naprawdę zależy od woli osoby przygotowującej zupę.

Warzywa do minestrone najlepiej jest na początku przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Większość z nich wyzwala w ten sposób niezapomniane, słodkie i korzenne aromaty. Do warzyw można oczywiście dodać pyszne świeże lub suszone zioła. Każda minestrone jest inna i za każdym razem będzie nam ona smakowała w zupełnie inny sposób.

Włosi jadają taką zupę samą, lub czasami wrzucają do niej drobny makaron lub ryż. W Polsce bywa podobnie. U nas chętnie do zup warzywnych dodaje się również kalafior, brokuł, czy brukselkę. Wynika to z tego, że są to bardziej nasze warzywa sezonowe. Niekiedy dodajemy także kapustę białą lub kapustę pekińską. Wszystko to sprawia, że bulion warzywny jest nie tylko pyszny, ale również pożywny i bardzo zdrowy. Wszystkie witaminy, które wygotowujemy w ten sposób z naszych warzyw, pozostają w wodzie, która jest bazą naszej zupy. Można do niej dodać także podsmażonej cebuli z czosnkiem i pomidorami. Wszystko zależy od gustu. Wspaniałą formą takiego dania kolacyjnego jest podanie zupy minestrone małymi grzankami, które upiekły się w piekarniku z oliwą z oliwek i na przykład gałązką rozmarynu.

Jak widać, kuchnia polska i włoska są do siebie bardzo zbliżone, szczególnie jeżeli bierze się pod uwagę zupy. W naszym klimacie rośnie sporo warzyw korzeniowych i dlatego w naszych zupach lądują one dużo częściej, niż we włoskich. Warto pamiętać o tym, aby przesmażyć je przed wrzuceniem do wywaru, ponieważ zyskują one w ten sposób zupełnie inny aromat. Powinniśmy także brać przykład z Włochów i doprawiać nasze zupy większą ilością ziół. Wspomaga to wspaniale trawienie i wpływa bardzo na walory smakowe całego dania. Można pokusić się o uprawianie własnych ziół na balkonie lub na parapecie kuchennego okna.

You might also like

Dodaj komentarz