Mini calzone

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wiele osób niestety o tym zapomina i lekceważy jego istotę. Jest to dużym błędem, ponieważ przez cały dzień odczuwają one brak energii i przemęczenie. Warto pamiętać o tym, aby codziennie przed wyjściem z domu do pracy lub do szkoły zjeść pełnowartościowy posiłek. Najlepiej, jeśli jest on ciepły, ponieważ wtedy pobudzamy cały układ pokarmowy do późniejszego działania. Koniecznie należy również pamiętać o tym, aby zarówno dziecku do szkoły, jak i sobie pakować porcję drugiego śniadania. Dzięki temu nie tracimy energii, nie czujemy się osłabieni i zmęczeni. Unikamy również w ten sposób niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek, które odkładają się później jako niechciana tkanka tłuszczowa.

Doskonałym pomysłem na ciepłe śniadanie, zarówno pierwsze, jak i drugie są mini calzone. Każdy, kto ceni sobie włoską kuchnię i lubi posiłki w takim stylu, z pewnością będzie zachwycony takim mini calzone. Bardzo łatwo się je przygotowuje i można dla każdego przygotować takie pierożki według jego preferencji smakowych. Wystarczy jedynie przygotować nieco cista drożdżowego i dowolne dodatki. Mini calzone można przygotować w kilku różnych wersjach i to jest w nich najpiękniejsze. Nie ma problemu, aby dla osób, które nie jadają mięsa, przygotować na przykład pierożki z cukinią, bakłażanem, czy też pomidorami. Prawdziwym hitem są obecnie mini calzone z puree z dyni i sera risotta. Osoby, które nie mogą obejść się bez mięsa, mogą także popróbować wielu smaków. Warto pokroić drobno ulubioną wędlinę, sery, żółte lub pleśniowe oraz ulubione warzywa. Świetnie sprawdzają się w tej roli oliwki i kapary, a także suszone pomidory i papryka. Ciasto można przygotowywać zarówno z mąki pszennej, jak i eksperymentować z mąką żytnią, orkiszową i innymi.

Najważniejsze jest to, że takie mini calzone można z powodzeniem przygotować i upiec dzień wcześniej,a rano jedynie je odgrzać, lub też nie piec ich wieczorem i rano, kiedy przygotowujemy się do pracy, po prostu wstawić je na dwadzieścia minut do rozgrzanego piekarnika.

Mini calzone to także wspaniała przekąska właśnie do pracy lub do szkoły.; wszystkie dzieci będą zazdrościć naszemu dziecku, kiedy zobaczą, jakie wspaniałe śniadanie dostało ono do szkoły. Dla smaku, do ciasta na calzone można dorzucić swieże lub suszone zioła, słodką paprykę, a także posypać pierożka czarnym sezamem, makiem albo czarnuszką. Jest wiele różnych możliwości. Calzony wspaniale sprawdzają się również jako przekąska do oglądania filmu, lub kiedy zapraszamy gości na niezobowiązujące przyjęcie.

Stanowią doskonały dodatek do różnych alkoholi, w zależności od swojego farszu. Warto wykorzystać na przykład resztki mięsa z obiadu i nadziać nim nasze mini calzone.

Oczywiście takie pierożki w formie zamrożonej można zakupić w wielu sklepach spożywczych i dyskontach. Nie mają one jednak takiego smaku, jak świeżo przygotowane, domowe wyroby. Ich przygotowanie, przy dobrej organizacji czasu, wcale nie zajmuje tak wiele czasu, a może sprawić prawdziwą przyjemność.

You might also like

Dodaj komentarz