Panettone

Panettone to tradycyjna włoska baba drożdżowa, bardzo popularna zwłaszcza w okresie świątecznym, z wielką ilością rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, zazwyczaj mająca kształt kopuły i pakowana w piękne kartonowe pudła. Podaje się ją na włoskie śniadanie, do tego ciepłe mleko albo świeżo zaparzona kawa. Ciasto panettone wywodzi się z Mediolanu, a można je kupić w sklepach i w piekarniach. Jest to ciasto o najróżniejszej wielkości, począwszy od miniaturek po kilkukilogramowe baby, z wieloma dodatkami, a nawet jest baba w wersji czekoladowej.

Panettone jest wyjątkowo lekkim i puszystym ciastem, a zawdzięcza to długiemu procesowi przygotowania. Ciasto może nie jest ciężkie do wyrabiania, ale jest bardzo kleiste i trzeba je długo miksować. W zasadzie do panettone używa się włoską mąkę Manitoba, ale możemy zamiast niej użyć naszą mąkę pszenną.

Przygotowanie ciasta panettone wymaga dwóch etapów, a mianowicie rozłożenia pracy na dwa dni. Pierwszego dnia przygotowujemy jedną część ciasta, a następnego dnia (zwykle po 12 godzinach) robimy drugą część.

Składniki na pierwszą część ciasta:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej przegotowanej wody

Wykonanie pierwszej części ciasta:

1. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej przegotowanej wodzie, dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto.

2. Następnie ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Składniki na drugą część ciasta:

  • 4 jaja
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej (koniecznie przesianej)
  • 115 g masła miękkiego i pokrojonego na małe kawałeczki
  • 90 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 150 g rodzynek oraz żurawiny (proporcje dowolne)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

1. Pierwszą część ciasta oraz składniki z drugiej części etapu (bez owoców) wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto ( im dłużej tym lepiej).

2. Wyrabiamy Ręcznie przez około 15 minut (ciasto powinno być błyszczące i nie kleić się do rąk, ale w razie konieczności można dodać odrobinę mąki).

3. Prawidłowo wyrobione ciasto, umieszczamy w misce i przykrywamy ściereczką

4. Odstawiamy miskę z ciastem na jedną godzinę, aby wyrosło.

5. Następnie rodzynki i żurawinę zalewamy ciepłą wodą i przez około minutę moczymy. Po czym odcedzamy wodę.

6. Do miski z wyrośniętym ciastem dodajemy rodzynki, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.

7. Całość ponownie zagniatamy.

8. Teraz ciasto przekładamy do specjalnej formy do pieczenia Panettone (wysokiej okrągłej).

9. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

10. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni C.

11. Panettone pieczemy przez około 60 minut.

12 . Po około 25 – 30 minutach pieczenia górę nakrywamy folią aluminiową, żeby nie podpiekać góry.

13. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przed nami święta Bożego Narodzenia, a więc to doskonała okazja, aby przenieść włoski klimat na polski grunt, panettone na pewno zrobi wrażenie podczas świątecznych spotkań rodzinnych.

 

You might also like

Dodaj komentarz