coffee-548238_960_720

Perfekcyjny kubek kawy – jak wybrać odpowiednie ziarna?

Kawa jest dla wielu osób napojem, bez którego nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Cudowny aromat roznoszący się z kubka jest czymś co pobudza nasze zmysły i ośrodek przyjemności. Jednak kubek „zwyczajnej” kawy nie równa się z takim, które jest zaparzony ze zmielonych, świeżo palonych ziaren. Dystrybutorów takich jest jednak bardzo dużo. Czym kierować się przy wyborze kawy? Sprawdźmy, jak wybrać odpowiednie ziarna.

Świeżo palone – czy rzeczywiście najlepsze?

Niektórzy „eksperci” twierdzą, że kawa najlepiej smakuje ze świeżo palonych ziaren. Ale jest to jedynie połowiczna prawda. Kawa palona nie traci swojego pełnego aromatu już po dwóch tygodniach. Jak zatem rozpoznać najlepsze ziarna?

Na niektórych kawach nadrukowana jest data palenia. Im będzie ona młodsza, tym możemy spodziewać się, że napój będzie smaczniejszy. W gruncie rzeczy jej ziarna to owoce, a te są najbardziej aromatyczne, gdy spożywamy je prosto z krzaka.

Kiedy możemy uznawać kawę za świeżą i kiedy najlepiej ją spożywać? Najlepsze filiżanki będziemy mogli wypijać do maksymalnie 3 tygodnia od wydrukowanej daty palenia. Najlepszy czas na uzyskanie najbardziej intensywnego naparu przypada na okres pomiędzy 7 a 14 dni od palenia. Oczywiście możesz pić kawę paloną nawet przed czterema tygodniami, jednak jej aromat będzie znacznie bardziej płaski i pozostawia nas z odrobiną niedosytu.

Sposób zaparzania ma znaczenie

W zależności od tego, jaki sposób zaparzania preferujesz powinieneś/aś wybierać odpowiednie ziarna. Ziarna espresso będą przeznaczone do parzenia kawa przy pomocy ekspresu, natomiast ziarna do filtrów sprawdzą się, gdy kawę parzymy ręcznie. Ziarna espresso są wypalane dłużej, co sprawia, że są w smaku bardziej karmelowe. Natomiast ziarna do filtrów zachowują swoją delikatną kwaskowość.

Mieszanki, czy nie?

Lubisz pić kawę czarną, bez dodatków, czy preferujesz znacznie delikatniejsze latte? Od tego, jaką kawę przygotowujesz najczęściej zależeć będzie, czy powinieneś/aś zdecydować się na kawę mieszankową lub nie. Mieszanki zostały opracowane w taki sposób, aby stworzyć bukiet pełen aromatu i intensywności. Do nich idealnym dodatkiem będzie mleko, które nie stłumi smaku naparu.

Kawy, których ziarna pochodzą z tego samego miejsca, idealnie nadają się dla smakoszy pijących zawsze czarne napary. Brak dodatków sprawi, że będziesz mógł/mogła w pełni rozkoszować się aromatem charakterystycznym dla danego regionu. Jednocześnie smak takiej kawy będzie nieco delikatniejszy, dlatego nie jest dobrze dodawać do niej mleka, które mogłoby go zaburzyć.

Nie oznacza to, że każdą mieszankę należy spożywać z mlekiem, a każdą kawę z ziaren z tego samego miejsca pochodzenia pić wyłącznie czarną. Wszystko zależy od naszych upodobań, a także tego skąd pochodzą ziarna.

Jakiego pochodzenia ziarna wybrać? Jeśli zależy Ci na słodyczy i czystości smaku zamów ziarna pochodzące z centralnej i południowej Ameryki. Afrykańskie kawy będą wyróżniać się owocową nutą, natomiast azjatyckie zachwycą głębią i soczystością aromatu.

Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja swiezopalona.pl.

You might also like

Dodaj komentarz