polenta-397101_1280

Polenta

polenta-397101_1280Tradycja i przywiązanie do dawnych zwyczajów ma we Włoszech tak duże znaczenie jak w Polsce patriotyzm. Nic więc dziwnego, że włoska kuchnia przetrwała niezmiennie tyle lat i pozwala nam się nią teraz delektować bez przeszkód w każdym rejonie świata. Prawda jest jednak taka, że prawdziwego smaku włoskich potraw zaznamy dopiero w prawdziwych Włoszech, gdzie zaserwowane nam zostaną połączenia smaków o których nie mieliśmy do tej pory pojęcia. Jedną z typowych włoskich potraw jest właśnie polenta, którą uznaje się za danie ludowe. Wyglądem przypomina typową mamałygę, jednak smakuje nieziemsko.

Jak zrobić polentę?

Sekretem tego dania jest jego baza, którą stanowi mąka kasztanowa. Niektórzy Włosi korzystają także zamiennie z mąki kukurydzianej lub zwykłej kukurydzianej kaszki. Do przygotowania polenty potrzebna jest jeszcze woda i sól.

Do wrzącej, osolonej wody należy wsypać całą przygotowaną wcześniej mąkę. Sekret polega na dodaniu jej do wody w całości, niczym deszczu, bez zbędnego dokładania łyżką kolejnych jej porcji. Następnie mieszamy naszą potrawę drewnianą łyżką, cały czas w tym samym kierunku przez piętnaście minut. Po tym czasie dosypujemy kolejną porcję mąki. Za każdym razem gdy zauważymy, że polenta gęstnieje, koniecznie dodajemy do niej kilka łyżek wrzącej wody. Po około pół godziny, kiedy nasz mamałyga zacznie odchodzić od ścian garnka, będzie to oznaczać, że jest już gotowa do podania. Teraz wystarczy jedynie wylać ją na kuchenny blat i uformować odpowiedni kształt, który chcemy osiągnąć.

Dodatki

Jak przystało na tradycyjnych Włochów, polentę można podawać z dodatkiem wielu serów, np. parmezanu czy mozzarelli. Mieszkańcy Italii doprawiają ją czasem także nie tylko solą, ale przyprawami dobranymi według ich gustu, jak np. suszoną papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią czy mielonym pieprzem. Nie obeszłoby się również bez typowego dla Włoch sosu pomidorowego, który na stołach włoskich gości od lat i jest absolutnym niezbędnikiem niemal każdego dania podawanego w tym państwie.

Sposób podania

Włosi akceptują kilka sposobów podania swojej tradycyjnej mamałygi. Najpopularniejszym z nich jest jednak podanie gotowej już polenty w niskim naczyniu, najlepiej szklanym lub kamiennym. Kiedy potrawa już ostygnie po wcześniejszym nadaniu jej przez nas kształtu, należy pokroić ją na dowolne kawałki i grillować na patelni lub grillu z każdej strony przez kilka minut. Tak zaserwowana można spokojnie konsumować wiedząc, że danie, które właśnie jemy ma typowo włoską historię.

Polenta to danie pochodzące z ubogiej części Włoch. Przygotowywali je zwłaszcza ludzie biedni, ponieważ nie wymaga ona dużych nakładów finansowych. Utrwalona w tradycji i przeforsowana przez Włochów przetrwała do dziś i w dalszym ciągu serwuje się ją we włoskich domach, z rozrzewnieniem wspominając czasy, kiedy nie było pieniędzy na chleb, a włoskie babki potrafiły stworzyć doskonałe danie z niczego. Włosi bardzo cenią sobie swoją historię, która dotyczy także kwestii kulinarnych.

You might also like

Dodaj komentarz