mussels-753908_1280

Popularne smaki włoskie

mussels-753908_1280Smaki włoskie są bardzo oryginalne i znane ludziom na całym świecie. To jedna z niewielu kuchni, która obiegła cały świat i jest kilka pysznych dań, które ludzie uwielbiają. Oryginalne przepisy znają tylko Włosi, dlatego warto tam pojechać i skosztować tego smaku. Dopiero wtedy można powielać go w domu zdobywając podobne produkty. W naszym kraju także kuchnia włoska jest ceniona, a najwięcej istnieje pizzerii i wciąż są otwierane nowe. Prawdziwa włoska pizza odbiega zupełnie od tego co zazwyczaj Polacy znajdują w menu, ponieważ jest ona skromna, ale najbardziej smaczna. Najwięcej składników, jakich używa się do włoskiej pizzy to ser, soczysta pasta pomidorowa, zioła w tym bazylia, oregano i oczywiście kawałek prawdziwej włoskiej szynki. Jest to bardzo skromny przepis, ale tajemnicą jest również ciasto. Ma ono być kruche, a jednocześnie bardzo smaczne, dlatego receptura jest tak mało rozpowszechniona. Pizza jest przepysznym daniem nie tylko na obiad, ale również na kolację tym bardziej, że piecze się ją bardzo krótko. Najlepsza jest wtedy, kiedy jest wyciągnięta prosto z pieca i jest jeszcze gorąca. Kolejnym popularnym smakiem w kuchni włoskiej są makarony, które można robić na kilka sposobów. Jednak prawdziwy włoski smak to przede wszystkim spaghetti, które jest wykwintnym daniem. Aby go zrobić potrzebny jest oryginalny włoski makaron do spaghetti, świeże pachnące słońcem pomidory, a także mnóstwo ziół. Ważne jest nie tylko dobre ugotowanie makaronu, ale również przyrządzenie sosu do niego. Dopiero to połączenie może powodować zachwyt smakoszy. Do spaghetti można dodać trochę parmezanu tak, aby podkreślić włoski smak. Odmianą innych dań z makaronu jest również tagliatelle oraz cannelloni. Są to różnorodne dania ale podstawą jest makaron. Danie tagliatelle polega na tym, że makaron jest robiony własnoręcznie w postaci długich szerokich pasków. Są one bardzo miękkie i łatwo układają się na talerzu. Dzięki temu można je nabrać widelcem i łatwo się najeść. Do tagliatelle przygotowuje się zaledwie kilka składników, tak aby podkreśli głównie na talerzu makaron. Na oliwie z oliwek przygotowywany jest sos na bazie ziół z dodatkiem czosnku, a także pomidory, kawałek szynki, a może być także smak bardziej kwaśny z dodatkiem soku z owoców. Natomiast cannelloni to specjalne makarony w postaci dużych rurek do których można włożyć masę. Jest ona zrobiona z mięsa z dodatkiem pomidorów, ziół, oliwy, a także czosnku czy cebuli. To wszystko jest zapiekane i posypane parmezanem dzięki czemu rozpływa się w ustach. Za każdym razem te smaki można inaczej przygotować, mieszać ze sobą różne przyprawy, dodawać inne smaki tak, aby danie makaronowe wyszło bardzo pysznie. Włosi trzymają się swoich receptur bardzo sztywno dzięki czemu włoski smak nigdy nie traci ani na znaczeniu ani na wartości. Jako, że makaron to główny wynalazek kuchenny we Włoszech, to jest jeszcze kilka podobnych do niego potraw. Wspomnieć tutaj można o ravioli i tortellini, które także są ubóstwiane nie tylko przez Włochów. Ravioli są to rodzaje pierogów włoskich, gdzie farsz składa się z sera ricotta z dodatkiem szpinaku, a także jajka. Całym kunszt kulinarny polega na tym, aby przy gotowaniu tak pilnować ravioli by po wyjęciu i pokrojeniu pierożka to jajko wypłynęło. Dodatkowe przyprawy mają powodować iście wyjątkowe walory smakowe, dlatego do przygotowania ravioli potrzebna jest głównie cierpliwość. Ciasto na ravioli także robi się samemu i jest ono bardzo podobne do makaronu. Natomiast tortellini to malutkie pierożki chowające się w dłoni, które są specjalnie klejone i zamykane aby tworzyły niezwykły kształt. Farsz do tortellini to zazwyczaj mieszanka serów i grzybów lub też mięsny. Można je również upiększyć smakowo dodając szpinaku i wtedy będą bardziej zielone. Ciasto również tutaj robi się ręcznie, aby za każdym razem tortellini były bardzo świeże. Skład na ciasto zawsze jest tajemnicą, ale ogólne przepisy można znaleźć w książkach kucharskich dotyczących kuchni włoskiej. Osoby, które miały okazję jadać w prawdziwych włoskich restauracjach wiedzą, jaki jest prawdziwy smak.

You might also like

Dodaj komentarz