Ravioli

meatball-ravioli-964959_1280Włosi podobnie jak i my – Polacy lubują się w daniach mącznych. Makarony i pierogi to potrawy, bez których we Włoszech nie ma typowego, tradycyjnego posiłku. Włosi niezwykle dbają o swoje kulinarne przepisy, nie zdradzając ich na rzecz kuchni z innego świata. Do jednego z najpopularniejszych dań zalicza się we Włoszech ravioli, kwadratowe pierożki z nadzieniem, podawane na wzór tortellini. Niebanalny smak i delikatne ciasto sprawi, że w tym daniu zakocha się nawet najbardziej wymagający smakosz.

Kształt pierożków

Ravioli w przeciwieństwie do innych pierogów ma kształt kwadratowy. Włosi do ich produkcji używają specjalnych form do wycinania kształtów, dzięki czemu ravioli zawsze mają idealny kształt i każde jest do siebie podobne. Nic w tym dziwnego – włoska perfekcja od lat znana jest na całym świecie, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowanie tradycyjnych potraw.

Nadzienie do ravioli

Pierożki ravioli najczęściej podawane są z nadzieniem w postaci sera ricotty lub ze szpinakiem. Włochom zdarza się również przygotowywać je z mięsem lub warzywami. Na całym świecie jednak ludzie do perfekcji opanowali przepis na ciasto do ravioli i próbują własnych, autorskich wersji farszu do pierożków, zaburzając tym samym nieco włoską wersję tego dania. Włosi jednak nie wykupili na nie patentu, dlatego można uznać, że wszelkie wariacje na temat tej potrawy są całkowicie dozwolone.

Z czym podawać ravioli

Wszystko zależy od własnego gustu, lub wyobraźni restauratora. Ravioli można serwować z masłem, lub zasmażką z cebuli i boczku. Niektórzy przygotowują do nich specjalne sosy na bazie śmietany i białego wina, inni zaś wykorzystują tradycyjny – pomidorowy sos włoski, który idealnie komponuje się z delikatnym ciastem na pierożki. Należy jednak pamiętać o kontrolowaniu intensywności smaku sosu, ponieważ nasze delikatne danie ma szansę zginąć gdzieś w aromatycznych wodach naszego dipu.

Ravioli a tortellini

Te dwa rodzaje włoskich pierogów to zupełnie inna bajka. Po pierwsze różnią się od siebie kształtem, gdzie tortellini rezerwuje ten okrągły z zawiniętymi do środka bokami. Ravioli zaś wygląda jak idealnie skrojone dzieło włoskiego artysty. Kwadratowe kształty, których rozmiar nie różni się od siebie nawet o milimetr świadczy o włoskiej precyzji, której Włosi niezmiennie pilnują od wielu, wielu lat.

Będą we Włoszech, nie sposób nie skosztować każdego włoskiego dania. Rozsławione na całym świecie, cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na doskonały smak, ale przede wszystkim z uwagi na prostotę wykonania i niebanalność połączenia składników. Ravioli to danie typowo tradycyjne, które niesamowicie może smakować tylko w wielowiekowej knajpie. Serwowane w takich miejscach potrawy mają nie tylko smak, ale również duszę tamtejszego miejsca. Próbując ich poznajemy takie Włochy o jakich pisani w książkach nasi przodkowie. Nie bójmy się nowych smaków, które mogą nas pozytywnie zaskoczyć i pozostawić w naszych głowach wspomnienia najpiękniejsze, do których będziemy chcieli wracać każdego dnia.. A przynajmniej w każde wakacje!

You might also like

Dodaj komentarz