risotto-720051_1280

Risotto z kurczakiem

Wielu z nas pracuje przez całe dnie i wraca do domu bardzo późno. Często nie mamy w pracy czasu na spożycie regularnych posiłków, które będą pełnowartościowe i smaczne oraz dostarczą nam niezbędnej energii. Wiele osób wręcz marzy o tym, aby w domu spożyć coś ciepłego i pożywnego, o czym marzyły one przez cały dzień pracy.

Doskonałym pomysłem na pełnowartościowe danie, które będzie również bogate w białko, jest risotto z kurczakiem. Mogą je z powodzeniem spożywać zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe, byle nie za późno. Jedzenie większych porcji przed snem nie jest wskazane, ze względu na obciążenie układu pokarmowego oraz fakt odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Risotto z kurczakiem to danie stosunkowo proste w wykonaniu i dość szybkie. Potrzeba jedynie czasu na to, aby ryż odpowiednio się dogotował i nie był twardy. Wtedy nasze risotto z kurczakiem może stracić swój urok i być po prostu niejadalne.

Niestety, risotto z kurczakiem jest daniem, nad którym musimy przez cały czas stać. W innym wypadku, nasz ryż może się szybko przypalić i kolacja będzie niesmaczna i nieudana. Najlepiej jest cały czas stopniowo dolewać płynu, a nie wlać go za jednym razem. Wtedy mamy pewność, że nie przesadzimy z jego ilością. Idealnym sposobem na to, żeby risotto z kurczakiem było pyszne i aromatyczne, jest podlewanie go bulionem, który powstał na kurczaku i warzywach korzeniowych. Dobrze jest również w pewnym momencie dolać lampkę białego wytrawnego wina. Należy oczywiście poczekać, aż cały alkohol odparuje, a pozostanie jedynie wspaniały aromat.

Risotto z kurczakiem można wzbogacić o dodatek zielonego groszku. Jeżeli używamy tego mrożonego, z paczki, wrzućmy go dopiero na sam koniec gotowania. Wystarczą bowiem trzy minuty, aby groszek ugotował się, a nie chcemy przecież, żeby się on rozpadał. Risotto z kurczakiem to danie, które powinno być nie tylko smaczne, ale również ładne i estetyczne. Sztuką jest, aby odpowiednio je doprawić, nie przesadzając z intensywnymi smakami. Dobrze jest na koniec posypać je dobrej jakości serem typu parmezan. Nie za dużo jednak, bo może ono stracić swój urok. Obowiązkowym dodatkiem do risotto z kurczakiem jest oczywiście wino. Kiedyś, jeszcze do niedawna uważano, że do drobiu i ryb oraz owoców morza powinno się podawać jedynie białe wytrawne wino. Dzisiaj odchodzi się już od tak ścisłych zasad. Jeżeli preferujemy wino czerwone, można z powodzeniem podać je do naszej kolacji. Nie powinniśmy jednak tymże winem podlewać gotującego się ryżu na patelni. Nabierze on brzydkiego, brązowego koloru, a tego chcielibyśmy uniknąć.

Risotto z kurczakiem jest wspaniałym pomysłem na proszoną kolację. Można nim zachwycić wszystkich gości. Jego mankamentem jest jednak to, że należy je podawać gorące, zaraz po przygotowaniu, a nie można odejść od patelni, kiedy powstaje. Niektórzy goście mogli by się więc poczuć urażeni, że nie dotrzymujemy im towarzystwa. Danie to nadaje się więc w sytuacjach, kiedy możemy przeprosić naszych gości choć na chwilę, albo mamy osobę wśród domowników, która zajmie się gośćmi w odpowiedni sposób i nas wyręczy.

You might also like

Dodaj komentarz