Rossini – rozkosz podniebienia

Sztuka przygotowywania drinków jest nie lada wyzwaniem dla niektórych. Czasami trzeba zaczerpnąć inspiracji z innych krajów, aby stworzyć doskonały, orzeźwiający lub wręcz przeciwnie rozgrzewający drink. Spośród wielu ciekawych przepisów na nietypowe drinki można wybrać między innymi Rossini, który zachwyca pomysłowością i smakiem. W jaki sposób można przygotować typowy włoski drink? Wystarczą dwa składniki. Jednym z nich jest oczywiście trunek alkoholowy, najczęściej polecane jest musujące prosecco, aczkolwiek można je nadmienić na zwyczajny szampan- dobrze musujący. Drugim składnikiem, który świetnie dodaje smaku i orzeźwienia są truskawki. Typowym dla Rossini charakterem są bąbelki wyczuwalne i oczywiście smak truskawek. Szampan czy wytrawne wino białe prosecco nie są słodkie, dlatego jeśli truskawki są zbyt kwaśne trzeba je dosłodzić do smaku. Istotne jest, aby wszystko przed podaniem było dobrze schłodzone. Najlepiej użyć świeżych truskawek, takie najlepiej smakują również pod postacią drinka, aczkolwiek mrożone truskawki, które są na krótko wyciągnięte z zamrażalnika i od razu zblendowane także świetnie charakteryzują ten koktajl. Do kieliszka lub też ozdobnej szklanki wlewa się około połowy wysokości alkoholu, który jest bardzo dobrze schłodzony. W tym czasie należy też dosłodzić w razie potrzeby i zblendować truskawki, dodać do alkoholu i wymieszać. Taki trunek z racji, iż bazą jest wino musujące może się spienić, ale raczej nikomu to nie przeszkadza. Można też śmiało użyć mniej musującego wina, by efekt spienienia nie wystąpił lub był mniejszy. Rossini w szczególności przypada do gustu kobietom. Można to kojarzyć jako zwieńczenie intymnych chwil w romantycznym uścisku kochanków, w końcu truskawki i szampan stały się bardzo symboliczne dla takiej miłości. Koktajl, który przygotowuje się na bazie tych „symboli” będzie dodatkowym zachęceniem. Wiele osób przygotowuje taki drink zapraszając swoją połówkę na randkę, romantyczna kolację, czy walentynkowy wieczór. Rossini przygotowywane z truskawek może nieść za sobą pewne problemy z dopasowaniem proporcji, aczkolwiek tutaj każdy dodaje wedle własnego uznania. Osobiście im więcej truskawek (zazwyczaj 6- 8 sztuk) tym drink ma lepszy smak. Jeśli nie ma się do dyspozycji schłodzonego alkoholu wówczas można posłużyć się – także do dekoracji – kostkami lodu. Dekorując kieliszek takiego koktajlu można wykorzystać listek mięty, jako zielony akcent czerwonego napoju alkoholowego. Niektórzy także dodają odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny w małych ilościach. Aby pozbyć się pozostałości po truskawkach czyli te charakterystyczne pestki, należy przygotować drink w osobnym naczyniu a do kieliszków przelać całość przez sito. Ważne jest, aby Rossini nie było wstrząśnięte tylko delikatnie wymieszane. Są też osoby, które swoje Rossini przygotowują na gęsto! Wówczas mus truskawkowy przygotowany zostaje z większej ilości owoców. Nie przywiązuje się wtedy wagi do pestek truskawek, niekiedy nawet i dekoruje się ten drink np. bitą śmietaną – w podstawowej wersji koktajl ten pozostaje klarowny.

You might also like

Dodaj komentarz