Siła i ograniczenia kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych i cenionych na świecie i restauracje serwujące dania kuchni włoskiej w świecie są jednymi z najbardziej popularnych, choć często straciły one więzi z ojczyzną. Wielką siłą kuchni włoskiej i paradoksalnie, także jej ograniczeniem jest wielka różnorodność, która ją charakteryzuje. Kuchnia w większości przypadków ma wiele różnić – w zależności od regionu i różnic klimatycznych, ziemi, i wątków historycznych. We Włoszech te czynniki są bardzo zróżnicowane i różnorodne, przyniosły dania kuchni włoskiej, to czym jest ta kuchnia, która jest zupełnie inna, po prostu przemieszczając się do innego miasta.

Różnice klimatu i gleby są oczywiste: inna kuchnia jest na terenie Alp, inna w typowo górskim klimacie, w dolinie Padu, inna tam gdzie jest klimat kontynentalny, wzgórza na centralnych obszarach przybrzeżnych, aż do południowych regionów i wysp, gama klimatu umiarkowanego też daje inne podstawy dla dań. Różnice te mają wpływ nie tylko na kwestię dostępnych surowców (na przykład ryby na wybrzeżu, w głębi lądu mięso), ale także w produktach przetworzonych. Pomyśl na temat produktu stosowanego w klasycznej kuchni włoskiej, takiego jak kiełbasa. W regionie Emilia Romagna jest wilgotny klimat z zimnymi zimami – co jest idealne do mięs, co pozwala na minimalny dodatek soli, a następnie produkcję parówek i wędlin w Toskanii niekorzystne środowisko wymaga użycia dużej ilości soli, w południowym klimacie są jeszcze bardziej agresywne przyprawy takie jak papryka chili i wiele innych przypraw, w celu zapewnienia ochrony i pokrycia wszelkich nieprzyjemnych smaków mięsa.

Czynnikiem, który najbardziej wpłynął na całość kuchni włoskiej, jest jednak ten historyczny: burzliwe historie kraju, z ciągłymi najazdami i wysokim stopniem rozbiorów – taka historia doprowadziła do wielkiej różnorodności kulturowej, która ma ogromny wpływ na kuchnie i każde inne dziedziny. Na przykład, typowe potrawy i dania są w stylu francuskim, mięso wieprzowe i krowie, masła i mleko. Jeśli pojedzie się do prowincji Bolonia, tradycyjne dania kuchni zmieniają się radykalnie: sery są owce, mięso baranie jest używane i dużo oliwy z oliwek. Granica, która określa całość tych różnic to jest to, co dzieli stan panowania Kościoła i protestantów, najpierw przywiązani mieszkańcy byli do tradycji pasterstwa i hodowli a drudzy związani byli z hodowlą bydła. Takich przykładów, istnieją dziesiątki, na całym terytorium Włoch, i dlatego włoskie jedzenie stało się tym czym jest – a jest to zbiór kilkudziesięciu dziedzin kuchni lokalnej i regionalnej.

Nie jest to przypadek, że wielkie dania kuchni włoskiej są słynne na całym świecie i są to rzeczywiście proste dania typu fast food, takie jak pizza czy klasyczny przykład kuchni ubogich, taki jak makaron z sosem pomidorowym. W przeciwieństwie do tego, kuchnia francuska jest uznawana za wielką i doskonałą kuchnię pełną bogatych potraw narodowych. Desery, wspaniałe potrawy z mięsa, świetne sery, dania z jaj, itd. Jeśli przyjrzymy się całej sytuacji, patrząc na tę kuchnię tak zróżnicowaną możemy stwierdzić, że te różnice mogą być tylko zaletą. Być może problem kuchni włoskiej nie jest kulturowy. To problem Włochów, zamiast ich kuchni. Zaściankowość i konflikty pomiędzy władzami lokalnymi, księstwami które wpłynęły na ich historię mają wpływ na wizerunek włoskiej kuchni: niezdolność do uczynienia systemu typowej włoskiej mentalności, w jakiś sposób zapobiega temu by dania kuchni włoskiej pojawiały się jako wielka kuchnia narodowa, ale raczej jawią się jako zbiór małych kuchni regionalnych.

Kolejny problem wynikający z tego podejścia jest to ciasnota kulturowa Włochów – każdy myśli że nie ma lepszego dania niż to, które oferuje na swoim terytorium i nie ma lepszego od tego co ich matki przygotowują w domu. Ten brak otwartości na dania z innych krain nie może zrobić tak by kuchnia włoska była bardziej ujednolicona, jeśli chodzi o kulturę żywności, w porównaniu do innych krajów, gdzie różne kuchnie świata były od zawsze ze sobą w kontakcie ze sobą poprzez smak i mentalność ludzi. A więc podchodząc do tematu włoskiej kuchni trzeba uważnie patrzeć na ten aspekt, aby nie oceniać jej zbyt surowo. Warto więc poczytać więcej na ten temat, a co najważniejsze – starać się posmakować jak najwięcej tych włoskich pyszności bo tak naprawdę tylko w ten sposób można bezpośrednio poczuć magię kuchni włoskiej. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej na ten temat koniecznie poszperaj w sieci internetowej.

You might also like

Dodaj komentarz