Tarta z truskawkami

Cóż to takiego tarta z truskawkami ? Tarta z francuskiego „tarte” to pewien rodzaj wypieku, który może być z ciasta z kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia. Nadzienie do ciasta możemy dać słodkie (np.truskawki i będzie to tarta z truskawkami ). Może być również nadzienie wytrawne (np. z warzywami).

Tarta to bardzo popularna potrawa wywodząca się z kuchni francuskiej. Przygotowanym ciastem kruchym wylepia się dno i brzegi typowej formy do pieczenia tarty czyli formy okrągłej i niskiej, o pofałdowanych brzegach. Tarta z truskawkami może być upieczona na kilka sposobów:

1. jednocześnie pieczemy surowe ciasto z wyłożonym na niego nadzieniem,

2. najpierw pieczemy samo ciast, a następnie gotowe upieczone napełniamy nadzieniem,

3. najpierw pieczemy samo ciasto (zazwyczaj z wyłożoną na nim suchą fasolą, aby zapobiec rośnięciu ciasta), a potem pod koniec pieczenia wykładamy nadzienie.

Słynne francuskie tarty to: Tarta Tatin, Bourdaloue, tarta cytrynowa, z truskawkami, z rabarbarem i tarta warzywna. A jak przygotować tartę, która nosi nazwę tarta z truskawkami ? Oto prosty w wykonaniu przepis:

Tarta z truskawkami i serkiem

Na ciasto potrzebujemy:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50g mąki krupczatki,
  • 120 g masła,
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone ( można w ostateczności użyć waniliowego),
  • 150 ml śmietanki 30% ,
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru,
  • około 500 g truskawek,
  • na wierzch płatki migdałowe ( albo wiórki kokosowe)

Wykonanie ciasta:

1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier.

2. Następnie dodajemy żółtko i masło i razem siekamy szerokim ostrzem noża, aby składniki dobrze się wymieszały.

3. Potem musimy szybko zagnieść gładkie ciasto, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20-30 minut, żeby się schłodziło.
4. W tym czasie przygotowujemy formę do tarty , a więc smarujemy masłem i nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 st. Celsjusza.
5. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto i rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej.

6. Potem rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty.

7. Ciasto nakłuwamy widelcem, a na wierzch kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy fasolę( możemy też użyć grochu).

8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

9. Następnie usuwamy papier z fasolą i nadal pieczemy przez około 15-20 minut ( upieczone ciasto będzie miało kolor lekkiego zezłocenia) .

Wykonanie masy

1. Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę.

2. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

3. Mieszamy z serkiem i wykładamy na upieczone ciasto.

4. Na wierzchu serka układamy pokrojone na połówki truskawki.

5. Posypujemy według uznania albo płatkami migdałowymi albo wiórkami kokosowymi.

Wskazówki:

– najlepsze oczywiście do naszej tarty są świeże truskawki, ale jeśli nie mamy, bo sezon się skończył, odpowiednie będą także truskawki mrożone,

– ciasto może się rwać,przy wykładaniu formy, ale nie przejmujemy się tym,

Tarta z truskawkami ma spód ciasta bardzo kruchy po upieczeniu, ale to naturalna cecha.

You might also like

Dodaj komentarz