torta-ricotta-6

Torta con ricotta

Wielu z nas do kraju przywozi wiele wakacyjnych przepisów, które są miłym wspomnieniem przysmaków, krajobrazów i atmosfery. Kuchnia włoska jest uwielbiana przez wszystkich i nie wymaga chyba szczególnej rekomendacji. Wszyscy z pewnością znamy włoską pizzę, spaghetti, risotto, tiramisu, sałatki caprese czy pesto. Często potrawy te uwielbiamy serwować na stół, nie tylko z uwagi na stosunkowo krótki czas potrzebny na przygotowanie tych potraw, ale także ze względu niepowtarzalny ich smak. Jednak są też i takie potrawy kuchni włoskiej, o których albo nie słyszeliśmy, albo słyszeliśmy, ale nigdy jeszcze nie próbowaliśmy.

Tradycyjnie włoski posiłek składa się z przystawki (antipasto), primo piatto (głównie pasta lub inne danie mączne, zupa), secondo piatto czyli danie główne, na które składają się ryby, mięso albo drób z dodatkiem sałatek. Posiłek kończony jest deserem, np. panna cotta.

Włoskim produktem nadającym się na deser jest ser ricotta. Ser ricotta ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, ponieważ może być wykorzystany jako składnik na przykład sosów, farszów, klusek, ciast czy placuszków. Ser ricotta świetnie smakuje zarówno w wersji na słodko jak na słono. Tym razem ser ricotta w wersji na słodko.

Propozycją dość oryginalną będzie włoski deser o cudnie brzmiącej nazwie Torta con ricotta. Podstawowym składnikiem tego ciasta jest naturalnie włoski ser ricotta, który jest serem miękkim i przypominającym nasz polski ser twarogowy, ale o wyjątkowym smaki i konsystencji.

Prosty przepis na Torta con ricotta :

Potrzebne składniki to:

  • 3 jajka
  • 300 g drobnego cukru
  • 300 g mąki przesianej
  • 300 g ricotty
  • 100 stopionego masła
  • 15 g proszku do pieczenia (tu to 16g i jest on z dodatkiem aromatu waniliowego)
  • starte migdały
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubijamy z cukrem, aż zwiększą swoją objętość i staną się nieco jaśniejsze.

2. Delikatnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ser ricottę ( wcześniej odsączamy na sitku), migdały, stopione i ostudzone masło, aromat waniliowy.

3. Wszystkie składniki powinny być dobrze połączone.

4. Następnie przygotowujemy blachę ( może być tortownica), którą wykładamy papierem do pieczenia.

5. Do tak przygotowanej blachy przekładamy gotowe ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Pod koniec pieczenia, używając suchego patyczka nakłuwamy ciasto czy się upiekło.

6. Upieczone i ostudzone Torta con ricotta podajemy posypane cukrem pudrem.

Jak widać Torta con ricotta to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Ze względu na dostępność w naszych sklepach, występujących w tym przepisie składników, z pewnością nie będzie problemów z ich zakupem. Przepis na Torta con ricotta wielu z nas może przypominać nasza polską babkę piaskową, ale Torta con ricotta to zupełnie inna bajka. Przepis na ciasto naprawdę wart wypróbowania i z pewnością takim włoskim deserem zaskoczymy niejednego gościa zaproszonego na popołudniową filiżankę kawy lub herbaty.

 

 

You might also like

Dodaj komentarz