soup-1262885_1280

Włoska aromatyczna zupa

soup-1262885_1280Kuchnia włoska słynie ze swej prostoty i smaku. Włosi od wieków przygotowywali niedrogie potrawy, które można było przyrządzić nawet w najbiedniejszym domu. Nawet pizza lata temu uważana była za jedzenie biedaków. Podobnie mówi się o słynnej dzisiaj włoskiej zupie – minestrone. Zupa ta podawana jest obecnie w wielu restauracjach. Przyrządza się ją również w wielu domach, nawet polskich. Prostota zupy sprawia, że każdy chętnie do niej siada i ją zjada. W jaki sposób przygotowuje się włoskie minestrone?

Każdy Włoch przygotuje taką zupę po swojemu. Niektórzy używają do wywaru mięsa, inni zaś opierają zupę na samych warzywach. Najważniejsze są oczywiście warzywa korzeniowe, które nadają bulionowi odpowiedniego aromaty. Wrzuca się je wszystkie w taki sposób, aby zaczynać zawsze od najtwardszych. Potrzebują one bowiem najwięcej gotowania. Wybór zależy od nas. Później, do zupy dorzucić można również warzywa strączkowe, paprykę, bakłażana, cukinię, cebulę, czy też pomidory. Większość osób uprzednio przesmaża je z oliwą i czosnkiem na patelni. Do zupy warto również dorzucić na koniec liście jarmużu, czy kapusty. Dodają one ciekawej struktury i smaku. Poza tym, można swobodnie wrzucić liść laurowy, pieprz ziarnisty, czy też ziele angielskie. Bulion ma być aromatyczny i zdrowy. Niektórzy dodają do niej także kopru włoskiego lub przecieru z prawdziwych pomidorów. Zupa ta jest prawdziwym bogactwem smaku i aromatu, ale również bombą witaminową. Jest to bulion mocy i zdrowia, który od wieków podawany był robotnikom, którzy cały dzień spędzali na polach uprawnych, aby mogli się oni posilić i nabrać mocy.

W Polsce również często przygotowuje się taką zupę. Polacy mają jednak przykrą tendencję do rozgotowywania warzyw, które stają się miękkie i tracą wówczas swoją strukturę. Włoska zupa charakteryzuje się tym, że warzywa strączkowe i kawałki papryki, które w niej pływają są chrupiące i smaczne.

You might also like

Dodaj komentarz