DSC_04231

Frittata

Śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie całego dnia. Jego podstawowym zadaniem jest dostarczenie organizmowi sił i energii na cały poranek. Często śniadanie musi nam wystarczyć na kilka godzin, warto więc zadbać o to, aby było ono pożywne i pełnowartościowe. Niestety, niektórzy z nas zapominają o śniadaniu i wybiegają z domu bez żadnego posiłku. Jest to dużym błędem, ponieważ nasz organizm nie ma skąd czerpać sił i paliwa do funkcjonowania. Jesteśmy więc ospali i mniej efektywni. Może nas boleć również głowa i możemy się czuć tak, jakby coś nas rozkładało. Warto pomyśleć więc o tym, aby zawsze przed wyjściem z domu zjadać jakiś posiłek. Najlepiej, żeby był on ciepły, w ten sposób pobudzamy cały układ pokarmowy do wydajniejszej pracy i unikniemy przykrych dolegliwości z jego strony. Koniecznie warto również zadbać o to, aby dzieci nie zapominały o śniadaniu. Dla nich należy także zawsze zapakować porcję drugiego śniadania do szkoły.
Wspaniałym pomysłem na ciepły posiłek śniadaniowy dla całej rodziny jest na przykład włoską frittata. Można ją bowiem przygotować w zaledwie kilkanaście minut, co jest bardzo istotne rano, kiedy wszyscy spieszymy się do pracy i do szkoły. Jedną porcję można podzielić na cąłą rodzinę, co także ułatwia sprawę. Frittata składa się głównie z jajek, które są przecież w lodówce w każdym domu. Poza jajami, można do niej dodawać dowolne ulubione składniki. Najczęściej są to kiełbaski, lub szynka, papryka, oliwki, suszone pomidory, czy inne. Do samych jajek warto wsypać na przykład cieniutki szczypiorek, lub czosnek niedźwiedzi. Wtedy nasza frittata wygląda bardzo apetycznie. Podobne wrażenie robi również kolorowy pieprz ziarnisty lub mielony na młynku, który nie rozciera go zbyt drobnie.
Aby frittata na pewno nam się udała, dobrze jest rozgrzać porządnie piekarnik. Trzeba również przygotować patelnię, którą można wkładać do piekarnika i w niej zapiekać. Na samym początku koniecznie należy podsmażyć wędlinę i kiełbasę, jeżeli ich używamy. Zyskają wtedy inny smak, a skórka będzie chrupiąca. Kolejnym krokiem jest dorzucenie warzyw, które wymagają podsmażenia i zalanie ich rozmąconymi jajami z przyprawami. Taka frittata powinna pobyć dosłownie dwie do trzech minut na patelni, a następnie wędruje do bardzo gorącego piekarnika na kolejne kilkanaście minut.
Gotowa frittata powinna nadawać się do swobodnego krojenia jej na porcje, tak jak pizza. Oczywiście nie ma możliwości, aby jeść ją rękoma, potrzebne będą sztućce.
Jest to doskonały posiłek, którym możemy przekonać dzieci do spożywania śniadania przed wyjściem z domu. Nawet największy niejadek z chęcią zje śniadanie, które przypomina mu ciepłą pizzę. Jest to również danie, które można zrobić dosłownie z niczego, kiedy w domu pojawiają się nieproszeni goście. Jajka w lodówce można znaleźć w każdym domu. Znajdą się tam również resztki wędliny i słoiczek z oliwkami lub suszonymi pomidorami. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby gotowe i ciepłe danie wylądowało na stole przed samymi gośćmi.

You might also like

Dodaj komentarz