tortellini-74339

Tortellini

tortellini-74339Włochy od lat stanowią kolebkę jednej z najlepszych kuchni świata. Chwalą ją zarówno ci młodsi jak i starsi, a przepisy z odległej Italii powtarzane są w każdym zakątku Ziemi. Nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie Włosi są mistrzami makaronów i sosów, skomponowanych na podstawie prostych, tradycyjnych składników. Istnieje jednak bardzo wiele innych potraw, które słyną z dobrego smaku. Wśród nich z pewnością znajdują się tortellini, czyli niewielkie pierożki z nadzieniem, którymi Włosi chwalą się na całym świecie.

Nadzienie do tortellini

W zależności od upodobania, tortellini można podawać z takim farszem na jaki mamy ochotę. Tradycyjne serwowane są jednak z mięsem lub grzybami, a także z serem. Na świecie możemy jednak spotkać różne wariacje na temat nadzienia, zaczynając od słodkich owoców, bo różnego rodzaju mięsa, warzywa strączkowe, szpinak czy kapustę. Z pewnością można również trafić na tortellini w wersji na słodko, np. z czekoladą czy orzechami.

Sos pomidorowy

Włosi obowiązkowo dodają do nich sos, koniecznie pomidorowy. Jego brak może świadczyć o nieautentyczności potrawy. Już od lat przyjęło się, że to właśnie pomidory dodają potrawie tego wyjątkowego smaku i niesamowitych walorów zapachowych. Jeśli więc w restauracji podane nam zostaną tortellini wytrawne, bez sosu pomidorowego, nie można mówić, że jest to prawdziwa, włoska potrawa.

Parmezan

Jak powszechnie wiadomo, włosi lubują się w swoich regionalnych serach. Jednym z nich jest parmezan, który potrafią dodawać niemal do wszystkiego. Tortellini także serwowane jest z dodatkową porcją tego przysmaku, którym posypuje się potrawę z wierzchu. Dodaje to jej wyrazistości i prawdziwego włoskiego smaku.

Tortellini a polskie pierogi

Od naszych tradycyjnych pierogów tortellini różnią się przede wszystkim wielkością. Są malutkie, a także posiadają okrągły kształt przez zawinięcie boków do środka. Wyglądem przypominają nasze typowe uszka, serwowane do czerwonego barszczu. Polskie pierogi są również podawane bez sosu, tymczasem prawdziwi włoscy kucharze w dalszym ciągu nie wyobrażają sobie podać gościom tortellini bez sosu pomidorowego czy parmezanu. Ciasto do tortellini jest zdecydowanie cieńsze, bardziej żółte i delikatniejsze, a malutka forma pierożków sprawia, że są one doskonałym posiłkiem dla osób uwielbiających połączenia ciasta z nadzieniem.

Podczas wycieczki do Włoch, a także odwiedzin w Polsce włoskiej restauracji musimy koniecznie pamiętać, że prawdziwe, włoskie tortellini nie ma racji bytu bez sosu pomidorowego i świeżego parmezanu. Jeśli ktoś próbuje nam wmówić, że właśnie bez nich potrawa również jest włoska i smakuje doskonale, nie bądźmy naiwni. Już od zamierzchłych czasów włosi stawiali na oryginalność i przywiązanie do swojej wielowiekowej tradycji, zwłaszcza kulinarnej. Te dwa skromne dodatki będą ze strony kucharzy wyrazem szacunku dla tych, którzy danie to wymyślili i forsowali we włoskiej kuchni przez lata, tak abyśmy teraz mogli cieszyć się jego doskonałym smakiem. Nic, tylko trzeba próbować!

You might also like

Dodaj komentarz