Każdy wie, że włoskie jedzenie jest jednym z najlepszych na świecie. Oczywiście, wiele osób nigdy nie doświadczyło różnych potraw regionalnych, które nie są tak częste jak tradycyjne spaghetti lub lasagne. Jeśli szukasz czegoś naprawdę wspaniałego, spróbuj niektórych innych potraw regionalnych, które pochodzą z Włoch – kiedy następnym razem odwiedzisz ulubioną włoską restaurację.
Na szczęście, Polska jest domem dla niektórych z najlepszych restauracji na świecie, a wśród nich jest wiele włoskich restauracji. Istnieje wiele opcji do wyboru i to nie potrwa długo, zanim jedna z nich stanie się twoim absolutnym faworytem.
Różnorodne restauracje wszystkie mają swoje zdanie na temat kuchni włoskiej. Niektóre z restauracji mogą to być włoskie grille, które przygotowują żywność bez tradycyjnego czerwonego sosu, który większość ludzi kojarzy z włoskim jedzeniem. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego typu włoskiego jedzenia, nie wiesz co tracisz. Istnieje kilka włoskich restauracji w Polsce, które są tradycyjne i mają czerwone obrusy w kratkę dla pozyskania tego uroku starego świata, który jest najbardziej związany z stylem włoskiej restauracji. Kiedy jesteś w nastroju na obfite posiłki, które są przygotowywane w tego rodzaju starej szkole włoskiej restauracji, te miejsca są tymi które musisz sprawdzić koniecznie. Włoska restauracja jest najlepszym miejscem dla kogoś wyjątkowego na romantyczny wieczór. Jest coś takiego w tym stylu żywności, co przynosi na myśl uczucia miłości i romansu. Niektóre restauracje zagrają tradycyjną włoską muzykę lub nawet mają przechadzającego się skrzypka między stolikami.
Dobra włoska kuchnia nie ma nic wspólnego z miejscami gdzie podają wyłącznie pizzę lub nawet z lokalną sieci pizzerii, które udają włoskie restauracje. Pizza jest bardziej amerykańska niż włoska, chociaż jest pokarmem podobnym do tego spożywanego we Włoszech. Taka włoska restauracja powinna mieć wspaniałe wina z najlepszych włoskich winogron. Włochy są dobrze znane ze swoich niezwykłych win.
Włoskie restauracje w Polsce to miejsca, w których można zjeść, jeśli jesteś naprawdę głodny. Wszyscy wiemy, że włoska restauracja nie jest skąpa w tej kwestii. W rzeczywistości, jeśli nie dostaniesz talerza wypełnionego przez przystawki i sałatki, to najprawdopodobniej będzie ogromna obfitość w kwestii kolacji. Jest to naprawdę talerz pełen żywności. Makaron jest często podstawą każdej potrawy, ale będziesz na talerzu mieć też mnóstwo mięsa i warzyw z potraw przygotowanych w taki sposób, jak żadna inna kuchnia na świecie tego nie ma.
Następnym razem gdy będziesz szukać romantycznego miejsca, aby wziąć kogoś wyjątkowego, poszukaj włoskich restauracji w Polsce. Szukaj tych, gdzie są autentyczne dania kuchni włoskiej w celu doświadczenia romansu, pysznego jedzenia i ciepłej atmosfery. Wiele specjalnych wspomnień będą się tworzyć w twojej ulubionej włoskiej restauracji. Tylko upewnij się, że jesteś gotowy na duży posiłek, a nie będziesz rozczarowany siedząc w tej swojej, lokalnej włoskiej restauracji.
Gdy większość ludzi myśli o kolacji we włoskiej restauracji, to przygotują się na to by zamówić pizzę lub ravioli. Mimo że te pozycje w menu mogą być smaczne, nie są to autentyczne dania z tego regionu. Tak samo jeśli chodzi o spaghetti i klopsy. Chociaż długi makaron spaghetti, sos pomidorowy i przyprawione klopsiki są na top liście kuchni włoskiej, ta pozycja menu nie pochodzi z tego kraju. W rzeczywistości, ten posiłek prawdopodobnie urodził się w Nowym Jorku we włoskiej restauracji na początku 1900. Za granicą w Rzymie, ludzie lubią klopsiki w sosie pomidorowym. Haczyk – nie jedzą tej kombinacji z makaronem. Fettuccine Alfredo to danie w znacznie lżejszym stylu, gdzie wiele osób wybiera makaron z sosem alfredo. To danie posiada lekki i smaczny sos serowy plus długi makaron fettuccine. W rzymskiej restauracji w 1920 roku, szef kuchni stworzył tę potrawę aby dopasować się do gustów amerykańskich turystów. W przeciwieństwie do tego, ludzie w tym regionie zwykle nie będą łączyć kremu z makaronem.
A może cielęcina z parmezanem? Cielęcina plus parmezanem obejmuje nakładanie warstw cielęciny, topionego sera i makaronu tworząc kuszące danie. Rzeczywistość jest taka, że autentyczne restauracje w Europie nie podają tego dania. Łącząc ser z mięsem nie pozyskamy czegoś takiego jak standardowy element menu dla ludzi w tym regionie. To samo odnosi się do kurczaka – ludzie z Włoch po prostu nie łączą drobiu z makaronem. Jednak może się okazać, że dobre będzie połączenie makaronu z owocami morza w autentycznej restauracji na Sycylii, dzięki lokalnych połowom.