Restauracja z kuchnią włoską

blackboard-677578_1280Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej ulubionych kuchni Polaków. Okazuje się, że pomimo tego, że kuchnia ta znacznie różni się od naszej rodzimej i odbiega od niej pod względem produktów oraz sposobów przygotowywania i podania potraw, Polacy bardzo ją lubią i często wprowadzają ją nawet do własnego domu. Proste dania kuchni włoskiej potrafi wykonać nawet małe dziecko, ponieważ jest to kuchnia oparta przede wszystkim na prostocie. Coraz częściej w naszym kraju pojawiają się również restauracje z kuchnią włoską. Okazuje się, że takie restauracje najchętniej są przez nas wybierane, w szczególności kiedy udajemy się na spotkanie rodzinne.

Często na prowadzenie restauracji z menu włoskim decydują się jednak osoby, które nie mają o niej większego pojęcia. Wydaje im się, że każdy potrafi ugotować makaron, czy wyrobić ciasto na prostą pizzę. Niestety, Polacy polegają wówczas na najprostszych rzeczach. Przede wszystkim, zapominają oni o tym, żeby zawsze wybierać najwyższej jakości produkty. Włosi bardzo cenią sobie jakość tego, co zjadają i wybierają tylko i wyłącznie produkty gatunkowe. Ich szybki i sery należą do najsmaczniejszych na świecie, ale przez to nie są tanie. Polacy chętnie na swoją pizzę wrzucają tonę dodatków i różnych składników, zapominając właśnie o jakości rzeczy, które kupują. Włoch woli położyć na pizzy dwa plastry najlepszej szybki suszonej, niż obrzucić ją całą szynką konserwową. Najlepszym rozwiązaniem, jest więc sprowadzanie produktów z Włoch.

Najlepiej jest podpisać umowę z jakimś dostawcą lokalnych produktów. Oczywiście, koszty znacznie wzrastają, ale taka restauracja jest z pewności ceniona przez konsumentów. W większości polskich miast pojawiają się zresztą sklepy, które sprowadzają najlepszej jakości produkty. Można tam zakupić zarówno wysokiej jakości mięsa i szynki, jak i wspaniałe sery owcze i kozie, a co najważniejsze – trufle i oliwę. Warto też postarać się o dużo ziół, włoskie gatunkowe wina oraz najlepszej jakości lody na deser. Ważne, żeby były to faktycznie produkty regionalne, a nie wyprodukowane w Polsce.

Ktoś, kto prowadzi włoską restaurację powinien pamiętać o corocznym przygotowywaniu własnych przetworów, z których później będzie korzystał przez cały rok. Koniecznie należy posiadać własne przetarte pomidory, sosy z bazylią, a także suszone grzyby leśne, pasty z oliwek, tamponadę i Pesto. Takie produkty są niezbędne, ponieważ na nich opierają się podstawy włoskiej kuchni. Dzięki nim, można bowiem bez problemu przygotować dania takie jak pizze, pasty z różnego rodzaju sosami i inne. Niezbędne są one również do przygotowania przystawek. We Włoszech obowiązkowo przed każdym daniem głównym, podaje się bowiem chleb, który nie jest słony i do niego różnego rodzaju pasty, z truflami, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Najważniejsze jest również to, aby produkty takie jak makaron i pizza były w całości samodzielnie wykonane. Każdego dnia kuchnia powinna przygotowywać i zagniatać ciasto makaronowe, a także rano przygotowywać sobie porcję ciasta na pizzę. Również włoskie gnocchi powinny być każdego dnia przygotowywane ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Klienci są w stanie wyczuć takie produkty. Nikt nie lubi jadać odgrzewanych dań i gotowych produktów. Kuchnia włoska jest zawsze świeża i aromatyczna. Doskonałym pomysłem jest hodowanie własnych ziół, nawet na terenie restauracji lub w ogródku przed nią. Klienci powinni mieć możliwość ich użycia i doprawienia sobie dania. Bardzo ważne jest również, aby na stoliku postawić zawsze sól, pieprz i oliwę, na przykład aromatyzowaną. We włoskiej kuchni oliwa odgrywa niezwykle istotną rolę. Włosi kochają jej smak i aromat, ale tylko wtedy, kiedy jest to prawdziwa oliwa z oliwek. Włoska kuchnia nie zawiera w sobie wielkiej ilości różnych przypraw. Dominują w niej proste smaki, więc nie można przesadzać z doprawianiem dań.

Kiedy urządza się włoską restaurację, warto nawiązać klimatem do prawdziwych włoskich knajpek. Powinno w niej być przede wszystkim ciepło i przytulnie. Włosi spędzają wiele czasu ze swoimi rodzinami i cenią sobie taki rodzinny klimat. Często biesiadują oni przez wiele godzin każdego wieczora w swoim towarzystwie, zajadają się smakołykami i popijają wino. Włoska restauracja w Polsce również powinna prezentować taki przyjemny i gościnny klimat. Ważne, aby w ścianach pojawiały się okna i wpadało do restauracji wiele światła. Poza tym, w oknach powinny wisieć jasne firanki lub zasłonki, a na stołach koniecznie muszą pojawić się obrusy. Mogą być to tradycyjne obrusy w biało-czerwoną kratę lub zupełnie inne.

Na każdym stoliku, poza przyprawami i oliwą, warto umieścić również świeże kwiaty lub właśnie zioła, z których klienci mogą swobodnie korzystać. Ważne są także świece i odpowiednie oświetlenie. Restauracja powinna po prostu zachęcać do spędzania w niej czasu. Pamiętajmy, że Włosi słyną ze swej gościnności. Warto więc dbać o swoich klientów i rozpieszczać ich na każdym kroku. Wówczas z pewnością powrócą oni do nas kolejne razy i przyprowadzą rodzinę lub przyjaciół.

You might also like

Dodaj komentarz