Kuchnia włoska obiegła cały świat i spowodowała, że ludzie bardzo chętnie gotują po włosku. Obecnie istnieją nie tylko punkty gastronomiczne czy restauracje tylko we Włoszech. Coraz więcej państw, nawet na zupełnie innym obszarze chce gotować po włosku. W Polsce również istnieje coraz więcej włoskich restauracji, ponieważ ta kuchnia jest wyjątkowa. Restauracja jako lokal nie może sobie pozwolić na żadne oszustwa. Smak włoski musi być bardzo podobny, a nawet taki sam, jeśli klienci mają tam przychodzi coś zjeść. Zazwyczaj karta nie jest duża, a to co najważniejsze zawsze jest do ugotowania danego dnia. Wszystko jest świeże, często przywożone z Włoch, dlatego kuchnia ma tak wielu wielbicieli. Co jakiś czas pojawiają się nowe dania, dzięki czemu ludzie mogą zasmakować podróży kulinarnych bez wyjazdu gdzieś daleko. Nie tylko w karcie znajdują się powszechne dania takie jak pizza, zupa pomidorowa, spaghetti czy lazania ale również bardziej oryginalne i często mniej znane. Do restauracji można przyjść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Każda część dnia wygląda inaczej i smak wciąż może zaskakiwać. Na śniadanie w restauracji dostać można pieczywo na gorąco z różnymi ciekawymi dodatkami. Są one wkładane jako świeże i zapiekane dzięki czemu tak pyszne. Do tego podaje się różne sosy, a także sery. Najbardziej znane to frittata, mini zapiekanki, focaccia, stromboli a także specjalne paluszki grissini. Są one chrupkie, wypiekane w piecu i można je zjadać na ostro lub na słono. Doskonale smakują z pastami warzywnymi lub też na słodko z powidłami czy miodem. Obiady są bardziej kaloryczne i tutaj wybór jest ogromny począwszy od makaronów w różnej postaci, po pierożki włoskie, zupy pomidorowe, a kończąc na daniu takim jak polenta czy też gnocchi. Mięsa są używane w kuchni włoskiej ale ich przyrządzenie to wysoki kunszt kulinarny, którego trzeba się nauczyć, szczególnie w restauracji. Jako, że jest ona czynna do późnych godzin nocnych klienci mogą przyjść również na dobre desery i pyszne oryginalne włoskie wina. Najbardziej uznanym smakiem na słodko jest oczywiście tiramisu, a także oryginalne lody włoskie. Desery są bardzo wybitne szczególnie dlatego, że dodaje się do nich pyszne świeże owoce, których we Włoszech nie brakuje. Ciasta również są delikatne i pyszne, a jednym z nich jest tarta z owocami. Kiedy klienci przychodzą do restauracji na kolację to zazwyczaj otrzymują kartę z propozycjami kulinarnymi nie do odrzucenia. Są to lasagne bolognese, gulasz minestrone, pizza, czy risotto z kurczakiem. Do wyboru jest wiele najbardziej powszechnych i uznanych dań i za każdym razem smakują wybornie. W kuchni włoskiej gotują prawdziwi kucharze pasjonaci, którzy znają się na kuchni włoskiej, ponieważ bywali we Włoszech lub uczyli się gotowania od wielu lat. Do każdej cięższej potrawy Włosi dodają wino czerwone lubi białe, w zależności od tego jakie pasuje. Restauracje przestrzegają tej metody i tym samym wiele z nich jest chętnie odwiedzanych i polecanych. Co jakiś czas można tam zjeść również świeże ryby, ponieważ Włochy to kraj śródziemnomorski.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.