Witamy w świecie włoskich ziół

Uprawa własnych ziół we włoskim ogrodzie ziołowym zapewnia ogromną ilość możliwości. Wśród wielu znakomitych włoskich zasobów, które produkują to jedne z najbardziej znanych i najsmaczniejszych są to właśnie te zioła, znane na całym świecie. Wiele z najlepszych dań pochodzi z Włoch, a także ten kraj jest dobrze znany ze swoich ziół.

Bazylia to popularne zioło stosowane przez Włochów i przydatna w wielu przepisach, które używają Włosi. Zastosowania bazylii są ograniczone – nadają się nie tylko do nadania aromatu w wielu daniach kuchni włoskiej, ale również są przydatne w ogrodzie. Sadzenie i pielęgnowanie bazylii oprócz pomidorów i papryki rzeczywiście podkreśli wyraźnie ich dobry smak. Ponadto, bazylia odstrasza komary i muchy.

Kolejna roślina to pietruszka, jest przydatna nie tylko w kuchni włoskiej, ale także w wielu innych rodzajach kuchni, jak również w Polsce. W minionych wiekach ludzie nie mieli miętówek ale okazało się, że jedzenie pietruszki sprawia, że ich oddech jest świeży, jedzenie jej po posiłku wyeliminowało nieprzyjemny oddech jaki pozostał po aromatycznej kuchni. Tak więc pozostała tradycja służenia stawiania pietruszki w małym naczyniu po aromatycznym posiłku. Ta tradycja jest wciąż żywa – dziś w wielu restauracjach w tradycyjnych domach europejskich można to zauważyć.

Inne zioło dekoracyjne jest to aromatyczne oregano. Gdy dojrzewa w pełni rośnie w piękne kwiaty w kolorze fioletowym. Oregano jest najbardziej aromatyczne, gdy ma swoje kwiaty dlatego nie jest mądrze zebrać to zioło przed tym gdy wypuści swoje kwiaty.

Koper jest dobrze znany ze swoich nasion, które zwiększają smak włoskiej kiełbasy. Fascynująca cechą kopru to, że roślina ta traci swój smak gdy jako roślina osiąga pełny rozwój. Aby delektować się jej smakiem roślina powinna być podzielona i przesadzana co kilka lat.

Podobnie jak bazylia, rozmaryn jest rośliną z Włoch, która jest bardzo pomocna dla ogrodu. Gdy rośnie zyskuje piękne małe niebieskie kwiaty. Zapewnia pomoc – karmi tysiące pszczół. Chociaż jest to sztywna zimozielona bylina, jest podatna na działanie mrozu.

Prawdopodobnie we włoskiej kuchni czosnek jest najbardziej wykorzystywanym ziołem. Bez tego użytecznego zioła włoski ogród ziołowy byłby niekompletny. Czosnek można sadzić w prawie każdym ogrodzie i nadal potrzebuje on bardzo mało uwagi, potem wystarczy trzymać go w lodówce.

Chociaż istnieją jeszcze inne bardziej różnorodne zioła, które mogą być we włoskim ogrodzie ziołowym, naprawdę warto dokładnie przemyśleć jakie zioła będziemy chcieli wykorzystać. Rozważmy warunki wzrostu jakich każda roślina wymaga.

You might also like

Dodaj komentarz