italian-cuisine-1047390_1280

Sprawdź czy wiesz wszystko co ważne w kuchni włoskiej

Kuchnia włoska – to ogromny wybór dań i napojów: ponieważ Włochy nie został oficjalnie ujednolicone aż do 1861 roku – ich kuchnia będzie odzwierciedlać różnorodność kulturową regionów i różnorodnej historii (z wpływami z greckiej, rzymskiej, gaelickiej, germańskiej, hebrajskiej, słowiańskiej, arabskiej i chińskiej kuchni). Kuchnia włoska jest pełna degustacji w każdym zakątku świata.


Każdy region ma swoje specjały. Kuchnia włoska to nie tylko podział na regiony, to jest bardzo sezonowe. Wysoki priorytet umieszcza się na wykorzystaniu świeżych, sezonowych produktów co odróżnia smaki kuchni włoskiej od imitacji dostępnych w większości innych krajów.


Różnice regionalne?


Kuchnia rzymska, na przykład, wykorzystuje wiele pecorino (ser z mleka owczego) i podrobów, natomiast kuchnia toskańska to białe fasole, mięso i chleb. Robienie pizzy również zmienia się w całym kraju, ciasta do pizzy w Rzymie są cienkie i chrupiące, a neapolitańska pizza i pizza sycylijska mają grubszą warstwę ciasta. Wpływ Północnej kuchni włoskiej można zobaczyć w kuchni francuskiej i niemieckiej. Piemont i Lombardia będzie rozwijać swoje różne rodzaje ryżu, które są wykorzystywane do risotto. Na północy Włoch spotykamy się z polentą. Emilia-Romania jest znana z tortellini i lasagne (makarony nadziewane), Neapol (Napoli) jest ojczyzną pizzy, sera mozzarella i wypieków. Kuchnia Kalabrii używa dużo ostrej papryki w salami (co jest powszechne zajadane, w kilku odmianach, w całym kraju) i również jest tam obecna papryka. Sycylia jest domem lodów, ale jej kuchnia posiada również wielkie wpływy kuchni arabskiej (cytryna, pistacje), a także ryby (tuńczyk, miecznik). Sardynia słynie z jagnięciny i pecorino.

Północne i Południowe włoskie gotowanie?


Tradycyjna kuchnia włoska zależy od regionu i można tutaj zobaczyć tendencje północ-południe. Północne i południowe włoskie kuchnie mogą być zróżnicowane, przede wszystkim, do północy używa się więcej masła a na południu więcej pomidorów i oliwy z oliwek. Generalnie jednak, istnieje znaczna różnica pomiędzy stosowaniem tłuszczu i tradycyjnego makaronu. Śródlądowe regiony północne i północno-wschodnie zazwyczaj wolą masło śmietankowe, polenta, mascarpone, grana padano i sery, risotto, lasagne i makaron ze świeżych jaj. Przybrzeżne regiony północne i centralne są powiązane pomiędzy północą a południem i często korzystają z tortellini, ravioli i znane są z doskonałej szynki. W południowych regionach spotykamy się z mozzarellą, Caciocavallo i serami pecorino, oliwą z oliwek i wielością makaronów. Południowa kuchnia włoska wykorzystuje również wszechobecne pomidory.


Rodzaje włoskiej kawy?


Włoskie kawy znane również jako espresso, to połączenie gorącej wody i drobno zmielonych ziaren kawy pod ciśnieniem. Jest to zwykle podawane w stosunkowo małej ilości. Caffè macchiato jest pokryta odrobiną mleka na parze lub bitą śmietaną. Caffè ristretto to mniej wody, a także jest to większe. Cappuccino jest na parze, bardzo pieniste, jest tam mleko. Jest powszechnie uważane za napój na rano. Caffelatte jest zwykle równe kawie espresso i spienionemu mleki, to kawa z mlekiem i jest zazwyczaj podawana w dużej filiżance. Latte macchiato jest to szklanka ciepłego mleka z odrobiną kawy.


Wina włoskie?


Nie możemy mówić o kuchni włoskiej bez mówienia na temat włoskiego wina. Większość włoskich win to te wyprodukowane w trzech głównych regionach Włoch: Piemont (Barolo) Venetia (Amarone, Pinot Grigio, etc.) i Toskania (Chianti, Brunello). Inne regiony produkcji wina, takie jak Puglie (Primitivo) i Sycylii produkują także kilka godnych uwagi win.

Tradycyjny włoski posiłek:

1. Przystawka – gorące lub zimne przekąski

2. Primo – zwykle makarony, risotto, gnocchi, polenta lub zupa. Zwykle są to opcje wegetariańskie.

3. Secondo – danie główne, zwykle ryby lub mięso (makaron nie jest daniem głównym posiłku). Tradycyjnie cielęcina jest najpowszechniej stosowanym mięsem, przynajmniej na północy, choć wołowina stała się bardziej popularna od czasów II wojny światowej.

4. Contorno – może składać się z sałatki lub warzywa.

5. Dolce – deser

6. Caffè – kawa


7. Alkohol bądź likier (grappa, Amaro, limoncello) czasami nazywane ammazzacaffè

You might also like

Dodaj komentarz