Pomysłów na wykorzystanie włoskiego likieru jest zapewne wiele. Amaretto staje się niezłomnym dodatkiem do wielu składników. Świetnie smakuje z lodami, z kawą, ale także jako dodatek koktajli alkoholowych. Może na samym początku lepiej będzie wyjaśnić czym w ogóle jest amaretto, że ma aż tak wielkie zastosowanie. Jest to likier, który ma słodki miejscami lekko gorzkawy smak. Produkowany jest z migdałów, niekiedy z pestek winogron, brzoskwiń, wiśni czy innych. Ma charakterystyczny bursztynowy kolor. W niektórych przypadkach dodawany jest także aromat ziołowy lub waniliowy przy produkcji tego likieru. Amaretto jest często wykorzystywane do perfumowania ciast, do okraszenia gałek lodowych, czy kawy. Także przygotowywane na bazie tego likieru są także i wyśmienite i nietypowe drinki. Wykorzystując 1 część likieru, z dodatkiem 3 części coli i kostek lodu można przygotować wyśmienity i orzeźwiający drink, idealny na imprezę dla znajomych. Niektóre osoby wypijają likier z sokiem pomarańczowym lub jabłkowym. Można na podobnej zasadzie jak drink z colą przygotować likier z sokiem z pomarańczy, lodem i np. otarta skórką pomarańczową czy z połową plasterka pomarańczy dla dekoracji. Generalnie amaretto jest wykorzystywane bardzo często do przyrządzania kaw. Można połączyć likier z espresso, al. Także i z cappucciono z dodatkiem bitej śmietany. Sposobów na przyrządzanie i przyprawianie kaw jest wiele. Świeże lody waniliowe oblane odrobina tego słodkiego likieru zyskują niepowtarzalny smak i charakter, jako deser do popołudniowej kawy taki element jest niezbędny. Można także przyrządzić koktajl alkoholowy z wykorzystaniem tego likieru, mleczka skondensowanego, wódki i lodu. Lód można odmiennie zmielić w shakerze, aby całość była klarowna. Napój ten będzie słodki, procentowy i idealny zwłaszcza dla kobiet. Pomysłów na zastosowanie słodkiego likieru bursztynowego jest wiele. Polecane są mieszanki tego trunku na przykład z lodem i sokiem aroniowym. Wiele osób poleca także wypijanie tego likieru tylko z lodem. Dzięki amaretto można także przygotować poncz, aby uwydatnić jeszcze bardziej włoski charakter typowego deseru tiramisu. Z wykorzystaniem soku pomarańczowego (najlepiej przygotowanego samemu, w warunkach domowych przez wyciskarkę lub sokowirówkę) można uwzględnić drink również i z rumem, który w połączeniu z amaretto i lodem będzie smakował wyśmienicie, a na pewno dostarczy odpowiednich wrażeń. Taki wakacyjny trunek wypijany do deseru można skosztować nie tylko we Włoszech. Mówi się, że co kraj to obyczaj, ale likier ten jest na tyle charakterystyczny i dobrze miesza się z innymi, że można go stosować dowolnie. Może być brany pod uwagę jako baza koktajlu alkoholowego lub jedynie dodatek. Samodzielnie wypijany lepiej smakuje z lodem ze względu na jego słodki smak – alkohol ten jest dość mocny. Wielokrotnie używany jest w przygotowywaniu ciast nie tylko jako poncz. Może być też świetnym aromatem do biszkoptów oraz stanowić dodatek kremów np. do tortu – możliwości jest wiele.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.