Czy można sobie wyobrazić deser, który mógłby być jednocześnie podawany na zimno i na ciepło? Niewyobrażalne? A jednak istnieje taki włoski deser, zwany cafe affogato. Jest to połączenie ciepłej, parującej, aromatycznej kawy oraz lodów. Niestety wada tego napoju-deseru jest to, iż lody szybko topnieją w gorącym, aromatycznym espresso, dlatego trzeba natychmiast podawać tuz po przygotowaniu. Cafe affogato to połączenie mocnego espresso, najlepiej włoskiego, a także lodów śmietankowych, waniliowych. Są też osoby, które uwielbiają taki rodzaj deseru przygotowany na bazie lodów na przykład pistacjowych. W podstawowej wersji tego przepisu dominują śmietankowo-waniliowe lody. Są one dodatkowym elementem słodzącym kawę, gdyż espresso jest gorzkie i mocne. Cafe affogato podawane jest chętnie we Włoszech, aczkolwiek smakowitość tego deseru na tyle zachwyciła innych, że chętnie powielają ten nietypowy przepis. Połączenie gorącego naparu kawy i mrożonych lodów wydaje się być niczym oksymoron, aczkolwiek połączenie to przynajmniej w pierwszej fazie wygląda i smakuje znakomicie. Niektórzy także w celu dekoracyjnym używają karmelu. Można iść krótszą drogą i zakupić w sklepie specjalny sos karmelowy do lodów, aczkolwiek lepiej jest się wysilić nieco i samodzielnie przygotować słodki karmel, dzięki któremu ozdobiona gałka lodów będzie wyglądała i smakowała doskonale. Karmel przygotowuje się bowiem na bazie cukru (1 szklanka), wody (1/4 szklanki) oraz odrobiny śmietanki 30%. Na początku podgrzewa się cukier z wodą, do momentu aż woda wyparuje, a cukier roztopiony będzie przybierał brązowego koloru, na końcu dolewa się śmietanki. Trzeba uważać, bowiem bardzo łatwo spalić taki cukier. Cafe affogato to deser nie tylko dla dorosłych, ze względu na mocne espresso, dla dzieci serwuje się podobny deser ale zamiast kawy dolewane do gałki lodów waniliowych jest aromatyczne kakao. Gałka lodów powinna być na tyle duża lub też filiżanka na tyle zgrabna, aby lody nie rozpuściły się tuz po dolaniu do nich kawy. Jeśli się tak zdarzy, trzeba niestety użyć więcej lodów lub wykorzystać mniejszą filiżankę. Do tego typu deseru można spokojnie dodać także i procentowy trunek w postaci amaretto, brandy czy grappę. W podstawowej recepturze cafe affogato przygotowywane jest jednak bez alkoholu. W jak sposób spożywać tak wyśmienity deser. Zazwyczaj przygotowywany jest w filiżankach, aczkolwiek w wersji z innego typu kawą, cappuccino można też posłużyć się specjalnymi szklankami do frappe. Pić taką kawę z lodami należy powoli, spijając śmietankę, następnie należy wymieszać lody z kawą, by w ten sposób utworzyć jednolity płyn. Wypicie takiej kawy z dodatkiem rozpuszczonych słodkich lodów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Lody będą jeszcze bardziej charakterystyczne jeśli okrasimy je dodatkową porcją alkoholu. Zwykle dolewa się amaretto. Cafe affogato to deser typowo włoski, który doskonały jest w upalne dni. Świetnie smakuje także zimą, gdzie lody można łatwo połączyć z aromatyczną i stawiającą na nogi kawą espresso.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.