Dania po Włosku

Polacy myślą często, że wiedzą jak gotować włoskie dania i że gotowanie na bazie makaronu to żadna sztuka. A jednak popełniają błędy, których zapewne żaden Włoch, by im nie wybaczył, a przynajmniej mocno by się zdziwił, gdyby zobaczył sposób tworzenia takiego niby-włoskiego dania na polski sposób. W kuchni panuje ostatnio moda na to, by dodawać do gotującego się makaronu oliwy, która ma zapobiec zbytniej kleistości makaronu. Włosi jednak wiedzą, że tu żadne sztuczki nie pomogą. Makaron należy po prostu gotować w sposób zgodny z „potrzebami” konkretnego gatunku. Za zupełny absurd zaś Włosi uznają polewanie odcedzanego makaronu, które w Polsce jest normą. Makaron bez polewania wodą jest bardziej gorący, co ważne przy niektórych daniach. Po drugie, smak i konsystencja makaronu po takim „zabiegu” zdaniem Włochów zmienia się na niekorzyść. Makaron powinno się także w odpowiedni sposób podawać i mieszać ze składnikami konkretnego dania. Ważne, by wszystko było świeże i robione tuż przed posiłkiem. Prawdziwa włoska kuchnia to nie tylko odpowiednie składniki i charakterystyczne z nich dania. To także sposób podania i kultura ich spożywania. Ważne są nie tylko dania, ale także przystawki i gatunek serwowanych do posiłków win. Wina we Włoszech uprawia się od starożytności i do dziś jest to jeden z największych producentów wina na świecie. Włosi szczycą się tym, że tworzą kilkaset odmian wina, przy czym każdy region Włoch chwali się tworzonymi regionalnie odmianami tego szlachetnego trunku.

You might also like

Dodaj komentarz