Kulinarne bogactwo Toskanii

Jeśli szukasz sedna włoskiego wina i żywności, należy rozważyć wizytę w Toskanii w środkowych Włoszech. Może się okazać, że nauczysz się targować, i mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić w trakcie takiego 'Wine Tour’.

Toskania znajduje się w centralnej zachodniej części Włoch nad Morzem Tyrreńskim. Zyskała swoją nazwę od plemienia Etrusków, którzy zamieszkiwali ten obszar około trzech tysięcy lat temu. To należało do Rzymian, Longobardów i Franków. Ponad czterysta lat temu pod rządami Medyceuszy, Toskania stała się głównym ośrodkiem Europejskiej kultury. Jest to bez wątpienia jedna z najważniejszych atrakcji turystycznych we Włoszech, a także jest idealnym miejscem dla postawienia willi. Całkowita populacja Toskanii wynosi około 3,5 miliona.

Florencja jest kolebką włoskiego renesansu i administracyjnym centrum Toskanii. Jest to jedna z najważniejszych atrakcji turystycznych we Włoszech, której obiekty zainteresowania turystów są zbyt liczne, by je tu wymieniać. Siena i Piza są to dwa inne główne cele turystyczne.

Toskania jest ośrodkiem produkcji przemysłowej, w szczególności w temacie metalurgii, chemii i tekstyliów. Biorąc pod uwagę znaczenie tego regionu jako międzynarodowego centrum sztuki od wieków, nie zdziw się, że jest to doskonałe miejsce, aby docenić modę, biżuterię, wyroby skórzane, marmur i inne elementy. Florencja jest domem domu Gucci.

Toskania produkuje szeroką gamę zbóż, oliwek, warzyw i owoców. Ale nie tylko wegetarianie mogą tam dobrze zjeść. Jest domem dla bydła, koni, świń i drobiu. Jedna lokalna specjalność to dzik. Na wybrzeżu, owoce morza są obfite.

Toskania poświęca ponad sto pięćdziesiąt tysięcy akrów na uprawę winorośli, plasuje się na 4 miejscu wśród 20 regionów Włoch. Jej całkowita roczna produkcja wina to około 58.000.000 galonów, co daje jej 8 miejsce. Około 70% produkcji wina to wino czerwone lub różowe, pozostawiając 30% dla białego. Toskania produkuje wina Super Tuscan – wina, które nie mogą mieć prestiżowej klasyfikacji ale wiadomo, że są wybitne. Wina te to prawdopodobnie główny powód, dla którego Włochy zostały zmuszone do zmiany swojego systemu klasyfikacji wina.

Z powszechnie uprawianych odmian winogron białych międzynarodowe obejmują Trebbiano, Malvasia i Sauvignon Blanc. Najbardziej znane ściśle włoskie białe odmiany to Vermentino i Vernaccia.

Powszechnie uprawiane odmiany winogron czerwonych międzynarodowe obejmują Merlot i Cabernet Sauvignon. Najbardziej znaną włoską czerwoną odmianą jest Sangiovese, która jest uprawiana w innych miejscach, w tym w Kalifornii. Ściśle włoska odmiana jest to Canaiolo.

Oto kilka wskazówek, co do jedzenia do miejscowych win podczas zwiedzania tego pięknego regionu.

Zacznij od przysmaków, takich jak Panzanella, chleb i sałatka z pomidorów.

Na drugie danie, polecam Bistecca alla Fiorentina – stek wołowy.

Jeśli masz ochotę na deser rekomenduje Torta Rustica.

You might also like

Dodaj komentarz