Włoskie jedzenie będzie bardzo ważne dla Ciebie w trakcie i po włoskich wakacjach. Większość ludzi jest często zaskoczona liczbą żywności we Włoszech, zwłaszcza jeśli planują zjeść pizzę, makarony i spaghetti podczas tych wakacji. Możesz oczywiście iść jedynie w tę klasykę, gdy jesteś we Włoszech, ale będzie to również dla ciebie pewność, że nie rozsmakujesz się w lokalnych przysmaków. Każdy produkty spożywczy jesz tworzony tutaj z lokalnie uprawianych składników i musisz upewnić się że nie zapomnisz powiązać go z dobrze dopasowanym smakiem spożywczego wina – te,które występują we Włoszech są najbardziej odpowiednie.
Włoskie posiłki są sklasyfikowane w 3 rodzajach regionalnych. Północne, Środkowe i Południowe. Podczas wizyty w północnych Włoszech masz pewne doświadczenie posiłku, który tutaj jest mniej „włoski”, niż można by tego oczekiwać. Na przykład, że zużywają mniej oliwy, ale lubią masło. Jedzą także więcej ryżu i kukurydzy tutaj niż makaronu i sosu pomidorowego, które tutaj są mniej używane. Północne włoskie jedzenie to również wiele wykorzystania dziczyzny znalezionej na wsi. Należą do nich dzikie ptactwo, królik i przepiórki. Region Północnych Włoszech ma także kilka miast przybrzeżnych i niektóre miasta i wsie w pobliżu rzek i strumieni. Więc jeśli będzie to wizyta w ramach północnych Włoch podczas wakacji – to można zjeść liczne owoce morza i ryby.
To co znamy bardziej jako „włoskie jedzenie” pochodzi ze środkowych Włoszech. Oliwa z oliwek, sery i bogate sosy pomidorowe wszystkie pochodzą z środkowych Włoszech. Możesz tutaj zajadać się w obszarach przybrzeżnych, oprócz dobrze znanego morza. O włoskiej kuchni mówi się, że urodziła się w Toskanii – to region w środkowych Włoszech, który musisz odwiedzić podczas wakacji. Doskonałe oliwy z oliwek są właśnie z południowych Włoszech. Ale nie każda z nich jest prawdziwa – możesz trafić na eksportowane więc upewnij się by spróbować oliwę tutaj podczas wakacji. Neapol, miasto to słynie z pizzy najlepszej w ramach południowych Włoch, jest tam też dużo owoców cytrusowych i wiele winnic. Jedne z najlepszych win na świecie pochodzą właśnie z południowych Włoch.
Można zjeść kilka lokalnych restauracji podczas wakacji we Włoszech. Wiele z nich jest prowadzonych przez rodziny w domach lub małych zajazdach, gdzie można liczyć na łóżko i śniadanie. Niektóre z tych rodzin mają znakomitych kucharzy – najbardziej znani napisali sporo pełnych włoskich przepisów i otworzyli restauracje. Są gotowi nauczyć innych o tym, które rodzaje żywności łączą się z wybranym winem – by stworzyć pyszny posiłek. Podczas włoskich wakacji znasz sposób na własne domowe spaghetti i sos pomidorowy – wszystko będzie smakować na naprawdę autentyczne.
Liguria w północnych Włoszech jest znana ze swojej długiej i pięknej nadmorskiej linii brzegowej, oraz z dwóch z najbardziej lubianych potraw kraju. Jest to również wspaniałe miejsce na spacery.
Ta miejscowość zabierze Cię na spacer wzdłuż zalesionych wzgórz tego regionu w znacznym stopniu wiejskich. Widoki są wspaniałe, i można spędzić dzień w pięknej okolicy, podczas gdy nigdy nie jest daleko do wsi i małego baru lub restauracji.
Liguria jest domem sosem pesto, któr3 obecnie jest cenione na całym świecie. Kapitał Genua, albo Genova w języku włoskim, dało nazwę potrawie „spaghetti alla Genovese”, która jest mieszanką spaghetti, pokrojonych w kostkę ziemniaków i fasolki szparagowej w sosie pesto – wszystko posypane odrobiną parmezanu. Liguria jest także domem dla chleba o nazwie „focaccia”, który yo można kupić w innym miejscu we Włoszech, a nawet za granicą, ale która nigdy nie smakuje tak dobrze, jak to ma miejsce w tym regionie.