Kilka faktów na temat kuchni włoskiej

Większość ludzi ma taki pogląd, że kuchnia włoska jest połączeniem spaghetti, lasagne i pizzy. Jeśli jednak odwiedzisz Włochy, zdasz sobie sprawę, że Włosi nie są ograniczeni tylko do tych rodzajów żywności. Przeciwnie, są oni chętni do gotowania różnych potraw w bardzo nowatorski sposób, taki jakiego twoja babcia nigdy sobie nie wyobrażała.

Włochy mają dziewiętnaście regionów, a każdy region ma swoje własne dania . Co więcej, ich zmiany pojawiają się w każdym sezonie. Przykładają najwyższą wagę do świeżych składników, włoska kuchnia serwuje dania kuchni letniej i zimowej zupełnie inaczej.

Kuchnia z południa Włoch jest inna, ponieważ ludzie spożywają tam więcej ryb w swojej diecie. Ogólnie rzecz biorąc, ich dania są lżejsze i zdrowsze. Jednym z czynników, który sprawia, że ich dieta jest zdrowa jest stosowanie oliwy z pierwszego tłoczenia w większości przygotowywanych dań. Z tego powodu badania lekarskie konsekwentnie pokazują, że są oni jednym z najzdrowszych ludzi na świecie.

Kuchnia z północnych Włoch? Jest pełna serów i białych sosów. Niemniej jednak, nawet jeśli Polacy są nieco zaznajomieni z smakami północnych włoskich dań to nadal będą zaskoczeni liczbą różnic i niepowtarzalnością kuchni w północnych Włoszech.

Kuchnia włoska jest bogata, złożona i skomplikowana. Jest tam dużo więcej składników w porównaniu do zwykłych spaghetti i klopsików. Ale to co jest najważniejsze do zapamiętania to fakt, że ma ona charakter sezonowy czyli charakter włoskiej zależy od pory roku.

You might also like

Dodaj komentarz