Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Jesteśmy narodami zbliżonymi nieco do siebie i cenimy podobne wartości. Dla nas, tak samo jak dla Włochów, bardzo ważna jest rodzina i wszystko to, co jest z nią związane. Uwielbiamy wspólnie spędzać czas i biesiadować wieczorami.
Coraz częściej kopiujemy również włoskie dania w swojej kuchni. Nic dziwnego, ponieważ uchodzą one za najlepsze na całym świecie. Pierwszym daniem kolacyjnym, które Polacy sprowadzili na stałe do naszego kraju była oczywiście pizza. Ktoś, kto potrafił ją przygotować, niejednokrotnie zachwycał swoich gości. Teraz, bardzo modnym daniem, które przygotowują gospodynie domowe dla swoich gości na kolację jest lasagna bolognese. Nie jest to potrawa trudna do przygotowania, jednakże warto zwrócić uwagę na to, że zajmuje sporo czasu, aby ją wykonać.
Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania sosu bolońskiego. To on jest podstawą smaku lasagna bolognese. Tradycyjnie przygotowuje się go oczywiście z mięsa mielonego, cebuli, marchwi, pietruszki, selera, czosnku i najlepszych pomidorów. Wymaga to jednak dużo czasu, ponieważ pomidory muszą odparować całą wodę. Koniecznie trzeba pamiętać też o ziołach. To one sprawiają, że nasza lasagna bolognese jest tak aromatyczna. Nadają się do tego tymianek, zioła prowansalskie, a także bazylia i oregano.
Kiedy nasz sos boloński jest już gotowy, możemy zabierać się do przygotowania reszty lasagna bolognese. Konieczne będzie zakupienie specjalnego rodzaju makaronu w formie płatków. Oczywiście można pokusić się o samodzielne zrobienie makaronu, wtedy lasagna bolognese będzie prawdziwym cudem. Nie każdy ma jednak takie możliwości i przede wszystkim potrafi samodzielnie wyrobić makaron.
Należy przygotować także sos beszamel. Bez niego lasagne bolognese po prostu nie ma prawa istnieć. Jest to prosty sos na bazie mąki i masła oraz mleka, doprawiony do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Kiedy nasze sosy ją już gotowe i mamy pod ręką makaron, należy przygotować duże naczynie żaroodporne, w którym można zapiekać dania w dużych temperaturach. Najlepiej jest naczynie takie wysmarować masłem, żeby nic nam się nie przypaliło. Następnie układamy po kolei warstwy sosu bolońskiego i makaronu. Na górną warstwę koniecznie należy wlać ciepły i gęsty beszamel. Można zapiekankę potraktować z góry żółtym serem dobrej jakości. Nie powinno go jednak być zbyt wiele. O serze warto również pamiętać wylewając kolejne warstwy. Wtedy nasza lasagne bolognese będzie pięknie ciągnąć się przy krojeniu.
Kuchnia włoska jest wspaniała, jeżeli chodzi o rodzinne przygotowywanie posiłków, a także wspólne biesiadowanie przy stole. Oczywiście warto pamiętać również o doborze dobrego, najlepiej czerwonego i wytrawnego wina. Szczególnie, jeżeli zamierzamy zapraszać gości i spędzić z nimi miły wieczór. Jeżeli ma być to wieczór w prawdziwym włoskim stylu, na początek nie powinno również zabraknąć antipasti, czyli po naszemu przekąsek. Może być to na przykład bruschetta z pastami, lub oliwki zielone z oliwą z oliwek i czosnkiem, a także plastry szybki proscutto i kawałki dobrej jakości sera owczego.