Wszyscy bardzo lubimy Włochów, ich kulturę, temperament i przede wszystkim kuchnię. Polacy bardzo doceniają ich styl życia, który bardzo propaguje rodzinne tradycje i wartości. Włosi są narodem rodzinnym i wiele czasu spędzają razem. Najważniejszym posiłkiem, po całym dniu ciężkiej pracy jest oczywiście kolacja. Jada się ją dużo później niż u nas. Bardzo często Włosi jadają kolacje na zewnątrz, na tarasach i w altankach, popijając wino i śmiejąc się długie godziny. Często ich biesiada trwa dosłownie do późnej nocy. Wynika to oczywiście z innego trybu życia, niż ten do którego my jesteśmy przyzwyczajeni i my prowadzimy na co dzień.
My, Polacy bardzo lubimy włoskie jedzenie i często kopiujemy włoskie potrawy lub dostosowujemy je do naszych możliwości i dostępnych u nas produktów. Najpopularniejszym włoskim daniem wśród Polaków jest oczywiście pizza. Uwielbiają ją przede wszystkim małe dzieci. U nas najczęściej na pizzę wychodzi się do lokalu, lub zamawia się ją na dowóz do domu z restauracji. Wielu osobom wydaje się, że jest to danie trudne do przygotowania i, że wymaga ono wiele czasu i wysiłku. Nic bardziej mylnego. Pizza to proste i szybkie danie, które z powodzeniem można przygotować na kolację w naszych domach. Jedynym jego mankamentem jest konieczność przygotowania nieco wcześniej ciasta drożdżowego. Oczywiście takie gotowe ciasto można z powodzeniem kupić w każdym większym sklepie, jednak nie poleca się tego robić. Żeby pizza była pyszna, ciasto powinno być świeże. Nie można przecież pozwolić na to, aby drożdże umarły. Cały efekt polega na tym, żeby ciasto pięknie rosło. Nawet jeżeli preferujemy cienkie ciasto do naszej pizzy, należy je najpierw dobrze wyrobić. Następnie można je odłożyć w ciepłe miejsce nawet na półtorej godziny.
Pizza w Polsce znacznie różni się od tej prawdziwej, którą jadają Włosi. U nas ma ona bardzo dużo różnego rodzaju dodatków. Uwielbiamy na niej układać różne rodzaje mięsa, pieczarki, cebulę, warzywa i jeszcze posypujemy ją obficie serem żółtym.
Włoska pizza to tak naprawdę cienki placek ciasta, posmarowany delikatnie sosem z prawdziwych pomidorów. Na to Włosi rzucają dosłownie dwa plasterki szynki proscutto, kilka plastrów czosnku i opruszają ją serem typu parmezan. Ser nie ma się topić i płynąć po pizzy. Włosi absolutnie nie używają również sosów na pizzę, tak jak mamy to w zwyczaju my.
Pizza to wspaniały pomysł na pożywne danie dla całej rodziny. Można ją przygotować dużą i podzielić ją na kilka części, na których znajdą się różne składniki. Nie każdy lubi przecież oliwki, czy też ananasa. Pizza domowa wcale nie musi mieć okrągłego kształtu. Można ją przygotować na przykład w dużej prostokątnej formie. Ważne, aby nie przesadzić z ilością dodatków i sosu. Pizzę powinno być można wziąć swobodnie w dłoń i jeść ją z ręki. Jeżeli nie ma takiej możliwości, a pizza ugina się i rozpada, oznacza to, że jest zbyt mokra i użyliśmy zbyt wielu mokrych składników. Pamiętajmy, że wszystkie warzywa i grzyby pod wpływem temperatury i przypraw mogą puszczać sok, który sprawi, że pizza po prostu się nie uda.