Programy i wydawnictwa kulinarne

cookbook-746005_1280Ostatnie lata w mediach międzynarodowych to bardzo dynamiczny wzrost zainteresowania gotowaniem i wszystkim, co związane z konsumpcją, świadomym jedzeniem i odpowiedzialnym traktowaniem składników pokarmowych. Diety przez długie dekady kojarzyły się wyłącznie źle – zasługiwały na to poprzez popularyzację bardzo dziwnych trendów, niekiedy kompletnie niezgodnych z kanonem wiedzy medycznej czy naukowej. Dietetycy notorycznie, długimi latami musieli zniechęcać ludzi dla ich własnego dobra do różnych popularnych diet, ponieważ wiele z nich nie miało nic wspólnego z racjonalizacją żywienia czy odpowiedzialnym gotowaniem. Dopiero ostatnie lata kompletnie odmieniły te trendy, budząc w społeczeństwach XXI wieku bardzo duży głód na mądrzejsze zarządzanie swoimi środkami, życiem i żywieniem. Pojawiły się bardzo silne trendy i liczne ruchy ludzi autentycznie zainteresowanych szerzeniem informacji i rzetelnej wiedzy na tematy żywieniowe i nie tylko.

Z jedzeniem wiąże się całe mnóstwo aspektów psychologicznych, życiowych, osobowościowych i umiejętność cieszenia się zakupami, zdrowym gotowaniem a następnie konsumowaniem w dużym gronie ciepło nastawionych do siebie osób – przekłada się na możliwość radosnego i spokojnego życia. Przykładem takiego niesamowitego spokoju ducha, który poniekąd wynika z tradycyjnej, spokojnej i zrównoważonej kuchni, ale także spokój ducha emanujący na kuchnię i sposób gotowania – są niewątpliwie Włosi. Ich narodowa kuchnia z całą pewnością może być uznawana za kuchnię ponad podziałami i granicami, bez względu na narodowość czy kulturę – globalną. Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej znane są na całym świecie i z lepszymi bądź gorszymi efektami, jest też powielana w każdym zakątku świata.

Oczywiście wielu znawców kuchni nie jest w stanie zaakceptować chociażby prób stworzenia prawdziwego pomidorowego sosu przez większość zwykłych konsumentów na świecie. Sosy, zwłaszcza z pomidorów, występują nie tylko w oczywiście popularnych spaghetti bolognese, ale chociażby w lasagne, okazjonalnie w ravioli czy risotto, obowiązkowo w pizzy, a często stanowią nierozłączne uzupełnienie wszystkich dań opartych na owocach morza. Zastosowanie pomidorów w kuchni włoskiej to absolutna podstawa, ale przez długie lata przyzwyczajania konsumentów do gotowych rozwiązań i wielokrotnie przetworzonych sosów, kompletnie wypaczyło patrzenie na kuchnię włoską we właściwy sposób. Na szczęście ostatnie lata to wielkie zaangażowanie w proces przywracania prawdziwej kuchni włoskiej, ze wszystkimi jej naturalnymi i bardzo smakowitymi produktami, światu. W projekcie tym biorą udział światowe media a także kulinarni guru i profesjonalni kucharze, którzy uczą zwykłych amatorów na co dzień, w jaki sposób mogą bez zbędnych kosztów i trudności technicznych, odtworzyć prawdziwy smak Włoch we własnej kuchni.

Programy kulinarne w telewizji odgrywają ostatnio wielką rolę w procesie edukowania społeczeństw świata, ale także promują wizję odpowiedniego gotowania. Przekłada się to na wiele aspektów krajobrazu kulinarnego, także w Polsce. Pierwszym z najbardziej widzialnych objawów tej poszerzającej się świadomości, są wybory konsumenckie – klienci sklepów w Polsce coraz częściej czytają i analizują skład produktów, wybierają naturalne surowce, decydują się na nowe i zdrowsze metody obróbki danego składnika. Chętnie wydają pieniądze na nowe urządzenia do gotowania i eksperymentują z nieznanymi sobie do tej pory smakami, przyprawami, mięsami czy warzywami. Powtarzają coraz trudniejsze przepisy z telewizji, gazet, książek, zapisują się na kursy z gotowania, uczestniczą w programach i warsztatach kulinarnych, sami eksperymentują ze smakami i wprowadzają własne zmiany do znanych przepisów.

Ogromną drogę od 2000 roku przeszły też na pewno rozliczne polskie restauracje, które przez długie lata nie mogły liczyć na bycie prawdziwie dostrzeżonymi. Także sami Polacy chętnie jadali w barach o dość kiepskiej jakości, nie mając odniesienia, jak powinny naprawdę smakować dania rodem z Italii. Przepłacanie za risotto czy spaghetti – i to niejednokrotnie na makaronie nie gotowanym wcale na świeżo – skończyło się jednak wraz z uświadomieniem Polakom, jak powinna wyglądać profesjonalna restauracja. Podniesienie poprzeczki w zakresie goszczenia smakoszy z pewnością wyeliminowało paru niekompetentnych restauratorów podających się za włoskich z rynku, ale na ich miejsce pojawili się natychmiast nowi, zdolni do ugoszczenia swoich klientów prawdziwie włoską kuchnią – tak pod względem smaku, jak i mentalności, otoczenia, klimatu.
Tekst przygotowany przy współpracy z: tamashisushi.pl

You might also like

Dodaj komentarz