Włoski napój narciarzy

Włosi słyną z dobrego smaku i gustu, nic dziwnego w tym, że nie tylko ich kuchnia jest wyśmienita i chętnie powtarzana, ale również i regionalne napoje i trunki alkoholowe bardzo dobrze odwzorowują włoski styl. Włoski smak uznawany jako najbardziej wygórowany można wyczuć zachwycając się ciepłym trunkiem alkoholowym Bombardino. Jest to legendarny trunek, którego spożywanie ściśle wiąże się z włoskimi Dolomitami. Narciarze, którzy spędzają swoje zimowe wakacje we Włoszech chętnie sięgają po rozgrzewający trunek. Jest to bardzo smaczny napój, podawany na ciepło z bitą śmietaną. Podobno jest wiele odmian bombardino, a każdy region może mieć swój własny przepis na jego przygotowanie. Wykonywany jest na bazie likieru jajecznego Vov, który trzeba podgrzać do odpowiedniej temperatury. Nie jest to jednak najprostsze zadanie, ponieważ wystarczy jedynie chwila nieuwagi, aby z likieru zrobiła się alkoholowa jajecznica. Następnym składnikiem niezbędnym do przygotowania tego specyfiku włoskiego jest alkohol brandy oraz bita śmietana do dekoracji. Wiele osób zaleca, aby likier został podgrzany przy pomocy ekspresu do kawy (najlepiej zrobić to w tym miejscu, gdzie spieniane jest mleko, wówczas temperatura będzie odpowiednia). Następnie miesza się Brendy z podgrzanym likierem, a także dekoruje bita śmietaną i na przykład posypuje odrobiną kakao czy kawą rozpuszczalną. Można także udekorować kufel –kieliszek – szklankę do cappuccino np. świeżym plasterkiem cytryny. Można też posypać bitą śmietanę otartymi skórkami z cytrusów np. z pomarańczy. Bombardino jest też przygotowywane pod wieloma zmianami – np. Calimero jest to grzaniec z dodatkiem likieru jajecznego i kawy. Przygotowywana zostaje także pirata – likier jajeczny z rumem, czy szkocka wersja grzańca Vov z whisky. Pod każdym względem likier jajeczny podgrzewany do odpowiedniej temperatury wzbogacony bitą śmietaną dostarcza każdemu odpowiedniej dawki rozgrzania – po wypiciu ciało zalewa fala ciepła, która zwłaszcza w górach okazuje się przydatne. Trunek ten nie tylko wypijany jest na rozgrzewanie, ale także traktowane jest to jako deser. Koktajl typu bombardino nie jest odpowiedni dla dzieci, aczkolwiek są konkretne odpowiedniki, aby również najmłodsi narciarze mogli rozgrzać się w lokalnych restauracjach i barach. W przygotowaniu bombardino należy uwzględnić aż 2/3 vov – likier jajeczny jest tutaj najważniejszy. 1/3 należy do brandy lub innego alkoholu preferowanego przez klienta. Bita śmietana wykorzystywana jest jedynie do dekoracji, aczkolwiek jej także dozuje się dość sporo. Jest to połączenie deseru alkoholowego z koktajlem rozgrzewającym. Wiele osób docenia ten włoski specyfik, można się nim delektować nie tylko zima, kiedy potrzebna jest dodatkowa porcja rozgrzewającego płynu. Nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie bombardino jest codziennie wypijane ze smakiem. Likier jajeczny oczywiście ma wiele innych funkcji, można go też zastosować do ciasta, w tym trunku stanowi mimo wszystko bazę. Przygotowanie trunku może nieść jednak pewne problemy zwłaszcza z podgrzewaniem likieru – tutaj potrzeba wyczucia.

You might also like

Dodaj komentarz