Zabajone

Desery w naszym życiu to także ważny posiłek, nie możemy przecież unikać wszystkiego co lubimy, nawet stosując dietę, bo trudno nam będzie wytrwać. Deser sprawia, że mamy więcej energii, poprawia nasz humor, łagodzi sytuacje stresowe. Istotne jest to, aby nie był zbyt kaloryczny, ale to nie problem. Wystarczy użyć produktów, które zawierają mniej tłuszczu i cukru i oczywiście nie przesadzić, jeść desery z umiarem.

Na małe co nieco idealnie nadaje się zabaglione lub często używana nazwa zabajone. Cóż to jest? Otóż zabajone to tradycyjnie podawany włoski deser, w skład którego wchodzą żółtka jaj, cukier, słodki likieru, bardzo często z dodatkiem serka mascarpone. Czasem jajka zastępuje się bitą śmietaną i podaje ze świeżymi figami. Zabajone pochodzi z Wenecji, oryginalnie deser przyrządzano z miodem i winem cypryjskim. Pierwsze zabajone zostało przyrządzone już w XVI wieku we Florencji.

Przygotowując zabajone musimy zwrócić uwagę na dwa zasadnicze elementy. Jednym z nich jest staranność wykonania, a drugim cierpliwość. Proces roztrzepywania masy jajecznej trwa około 10 minut. Prawidłowo zrobione zabajone powinno zwiększyć swoją objętość, powinno być gęste i puszyste, natomiast podczas nalewania do szklanych pucharków deser układa się w formie wstęgi.

Jak przygotowujemy ten pyszny włoski deser? Oto jeden z przepisów:

Zabajone

Składniki:

  • 6 żółtek jaj,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • ¾ szklanki wina Marsala,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • mielony cynamon,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 1 szklanka ubitej śmietany kremówki,
  • opcjonalnie truskawki, maliny lub biszkopty

Wykonanie:

1. Do dużej misce ze stali nierdzewnej wkładamy żółtka i cukier . Dodajemy skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i kroplę ekstraktu waniliowego. Następnie wlewamy wino Marsala. Jeśli nie mamy, to zamiast niego możemy użyć słodkiego wermutu lub likieru.

2. Przygotowujemy garnek i napełniamy go do połowy wodą. Następnie zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Do miski wkładamy wszystkie składniki i ustawiamy nad garnkiem, w taki sposób, aby jej spód nie dotykał gorącej wody.

3. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i uważamy, aby woda w naszym garnku nie zaczęła wrzeć. Wtedy krem zacznie gęstnieć, ale nie zetnie się.

4. Powstałą masę mieszamy jeszcze przez około 10 minut czyli do momentu, aż potroi swoją objętość. Będzie wówczas gęsty i sztywny, a jego kolor jaśniejszy. Po tym czasie, zdejmujemy miskę z garnka.

5. Tak przygotowany krem podajemy w wersji, gdy jest jeszcze ciepły, z dodatkiem biszkoptów i owoców albo na zimno. W tym celu odstawiamy zabajone do ostygnięcia na około 15 minut. Ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy do zimnego kremu, delikatnie mieszamy trzepaczką. Odrobiną śmietany dekorujemy na wierzch deseru, a także sezonowymi bądź mrożonymi owocami

6. Inną wersją jest dodatek odrobiny kakao. Możemy wówczas poprószyć wierzch zabajone i podać z dodatkiem biszkoptów. Kolejną równie ciekawą wersją jest dodanie do zabajone mocnego espresso, smak będzie niepowtarzalny.

 

You might also like

Dodaj komentarz