pizza-1202775_1280

Kuchnia włoska dla początkujących

Jeśli zdecydowałeś się spróbować swoich sił w autentycznej włoskiej kuchni, musisz zachować pewne cechy kuchni włoskiej w swojej głowie. Dokładne przejrzenie rutynowych zasad włoskiej kuchni pomoże Ci docenić ich jedzenie. Nie tylko potrawy, ale składniki, sposób przygotowania, zabawa z dodatkami, jak również struktura posiłków, wszystkie te elementy przyczyniają się do dobrze zaplanowanego włoskiego doznania kulinarnego.

Włoska kuchnia jest czymś więcej niż tylko pizzą i spaghetti!

Jeśli pracujesz nad przygotowaniem autentycznych włoskich posiłków, wiedz że powinny być spożywane w poprawnym stylu – wtedy można docenić wszystkie ich smaki. Typowe włoskie posiłki składają się z następujących elementów:

Posiłek zaczyna się od antipasto, które składa się z wędlin i owoców morza, różnego rodzaju serów i pieczywa. Włoskie gotowania jest niekompletne bez jakiejś odmiany chleba.

Dalej jest pierwsze danie, znany jako Il Primo. To w większości przypadków składa się z zupy i makaronu. Połącz te dwa elementy starannie, tak aby każdy smak swojej kuchni włoskiej można było docenić w pełni. Więc, postaw na lekką zupę, jeśli chcesz dodać coś w rodzaju grubego makaronu z ciężkim sosem.

Później jest kolejne danie główne zwane Il Secondo. To mięso lub owoce morza. Kotlety cielęce są powszechne. Mięso można przyrządzać na różne sposoby. Może być duszone lub panierowane i smażone lub opiekane. Często jest gotowane w sosach, w których czosnek i pomidory są wykorzystywane zawsze.

Włoski kucharz nie ignoruje warzyw. Potrawy mięsne muszą być wzbogacone o karczochy, bakłażany, szparagi, szpinak, paprykę itd.

Desery lub Il Dolce stanowią podsumowanie. Lody, tiramisu lub sorbetti to desery jakie spotkasz w autentycznej kuchni włoskiej.

Menu włoskie opiera się prawie wyłącznie na różnych odmianach oleju z oliwek. Włoskie gotowanie jest łatwe i stosunkowo proste. Tylko cztery do pięciu składniki są stosowane z naciskiem na użycie świeżych produktów. Są one gotowane delikatnie, aby wydobyć ich esencję smaku.

You might also like

Dodaj komentarz